Bitki kökenli Bacillus`ların biyoremidant özelliklerinin belirlenmesi ve kurşun varlığında zea mays`ın gelişimine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışmada Pazar MYO bahçesindeki meyvelerden izole edilen 34 izolatın tanımlanması, bitki gelişimini teşvik eden özelliklerinin belirlenmesi, metal toleransları (Pb, Cu, Ag, Zn), kurşun varlığında mısır bitkisinin çimlenmesine ve gelişmesine olan katkısının araştırılması planlandı. İzolatların tümünün Gram pozitif sporlu (Bacillus sp.) bakteri oldukları, tümünün geniş sıcaklık ile pH aralığında, % 85'inin % 10 tuz varlığında iyi üreyebildikleri, amilaz, nitrat ve güçlü lesitinaz aktivitesine sahip oldukları belirlendi. Bitki gelişimini teşvik eden özellikleri incelendiğinde çoğunun güçlü siderofor üretimi, fosfat çözünürlüğü, ACC deaminaz ve iyi düzeyde indol asetik asit aktivitesi gözlendi. Ağır metallerin 1 mM konsantrasyonlarında tümü çinko ve kurşun, 29'unun gümüş ve bakır varlığında ürediği, 10 mM kurşun varlığında ise yanlızca 10 suşun üreyebildiği belirlendi. Tüm özellikler açısından en uygun 3 suşun (MP6A, MP7B ve MP9D), kurşun MIC ve MBC değerleri sırasıyla 12,5-25 ile >100 mM aralığında belirlendi. Kurşun varlığında geniş pH aralığında üreyebildikleri ancak logaritmik sürenin uzadığı gözlendi. Suşların kurşun varlığında mısır çimlenme başarısına etkisi araştırıldı ve en uygun suş olarak MP7B seçildi. Seçilen bu suş geleneksel ve moleküler yöntemlerle Bacillus thuringiensis olarak tanımlandı. Kurşun varlığında ve yokluğunda mısır bitkisinin gelişimine etkinliği ile biyoremidant/adsorbsiyon özelliği ICP-OES analizi ile araştırıldı. MP7B (Bacillus thuringiensis) suşunun kurşunu absorbe ederek mısır bitkisinin gelişimini teşvik edebildiği, dolayısıyla potansiyel biyoremidant suş olabileceği belirlendi. In this study it was planned to investigate the identification of the 34 isolated strains that isolated from Pazar vocational school garden, fruit, determination of the features that promotes the growth of plants, metal tolerances (Pb, Fe, Cu, Ag, Zn), contribution to the germination and growth of corn plants in the presence of lead. It was determined that all the isolations were gram positive-forming bacteria (Bacillus sp.), 85% of them could breed well in the wide range of pH and temperature in the presence of 10 % salt, amylase, nitrate and strongle cithinase activity. When the features that promote the growth of plants were analized, strong siderophore production, phosphate solubility, ACC deminase and good level of indole asetic acid were observed at most of them. Heavy metals 1 mM concentration zinc and lead increased all isolates, 29 strains increased in the presence silver and copper, In the presence of 10 mm lead it was identified could only grow 10 strains. For all features, the most appropriate 3 strains, were defined as lead MIC and MBC respectively valued between 12.15- 25 and >100 mM. It is observed that in the presence of lead they could breed in the wide pH range but the logarithmic time prolonged. The effect of the strains to corn germination success in the presence of lead was investigated and the most suitable strain was choosen as MP7B. By the traditional and moleculer methods, ıt was defined as Bacillus thuringiensis. The effectiveness of the presence and absence of lead to the growth of corn plant and the features of bioremidant/absorption was investigated by ICP-OES analysis. MP7B strains that can promote the growth of maize plants by absorbing lead therefore, may were identified potential biyoremidant strains.
Collections