Mersin balıklarında (Acipencer gueldenstaedtii ve Acipencer baeri) karşılaşılan sağlık problemlerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Dünya çapında 27 türle temsil edilen mersin balıkları yetiştiriciliğiyle, 53 ülkenin ilgilendiği bildirilmektedir. Ancak, mersin balığı yetiştiriciliği Türkiye'de henüz ekonomiki anlamda yatırım şansı bulamamıştır. Bu nedenle, araştırma ve endüstriyel yetiştiricilik faaliyetleri için ihtiyaç duyulan döllenmiş yumurtalar düzenli olarak yıl boyunca yurt dışında faaliyet gösteren kuluçkahanelerden ithal edilmektedir. Türkiye'de son yıllarda, bir çok balık çiftliği mersin balığı yetiştiriciliği ile ilgilenmekte olasa da mersin balığı üretiminde yeterli başarı sağlanamamıştır. Bu çalışmada, ulusal mersin balığı üretimine katkı sağlamak için damızlık balık stoğu oluşturmak ve türlerin yetiştiriciliği ile ilgili temel bilgi ve deneyimin geliştirilmesi amacıyla iki farklı mersin balığı türünün (Acipenser gueldenstaedtii ve Acipenser baerii) yetiştiriciliğinde karşılaşılan sağlık sorunları araştırılmıştır. Çalışmada, RTEÜ Su Ürünleri Araştırma Uyguama Merkezinde yürütlen bir Ar-Ge projesi kapsamında (RTEÜ BAP, proje no: 2011.103.02.3) Almanya'dan ithal edilen mersin balığı yumurtalarından elde edilen balıklar 3 kg canlı ağırlığa ulaşıncaya kadar izlenmiştir. Balıklarda fungal, parazitolojik ve bakteriyolojik patojenler taranmıştır. Ayrıca, patojenik olmayan sağlık problemleri de gözlemlenmiştir. Balıklardan elde edilen bakterilerin fenotipik ve moleküler karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Balıklarda Saprolegnia sp. (mantar), Trichodina sp. (protozoan parazit), Acinetobacter radioresistens, bazı Aeromonas ve Pseudomonas türleri ve Bacillus mycoides (bakteri) izole edilmiştir. Patojenik bulguların haricinde balılarda ileri derecede hava kesesi anomalisi, omurga anomalileri, kanibalizm, vücut dış yüzeyinde tümör oluşumları ve mekanik yaralanmalar da gözlemlenmiştir. Sturgeons are an interesting fish species due to economic benefits and morphologic features. The culture of sturgeons is an important sector that has economic benefit for some Asian and European countries. However, sturgeon culture has not complately implemented in Turkey yet. Because of that, needed fertilized eggs for research and industrial culture activities are being imported from foreign hatcheries, in which done regularly year round. During recent years, several fish farms have interested with sturgeon culture in the our country. But there isn't enough data related with sturgeon culture in Turkey. Taking into account this lack of information, the health problems of the two different sturgeon species diamond sturgeon (Acipenser gueldenstaedtii) and Siberian sturgeon (Acipenser baerii) were investigated in this study. Studied fish were reared eggs brought from a German hatchery for a research project (RTEÜ BAP, proje no: 2011.103.02.3). The fungal, parasitologycal and bacteriologycal pathogens of the fish were searched, until fish were reached about 3 kg during the study. Fenotipic and molecular characterisation of bacteria were performed. Saprolegnia sp. (fungus), Trichodina sp. (protozoan parasites), Acinetobacter radioresistens, some Aeromonas and Pseodomonas species and Bacillus mycoides (bacteria) were isolated from the fish. Also, gase and spinal problems, cannibalism, tumor structure and mecanic unjuries on the external surface of the fish were observed.
Collections