Bazı bakteriyel balık patojenlerinin alabalık kuluçka sistemlerinde etkilerinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bakteriyel patojenlerin alabalıklar üzerinde meydana getirdiği olumsuz etkiler genellikle larval aşama ve sonrasında daha çok ele alınmakta ve rapor edilmektedir. Yumurta evresinde bakteriyel patojenlerin yumurta kayıpları, çıkış oranı ve suni yeme geçiş dönemlerindeki etkileri tam olarak irdelenmemektedir. Bu çalışmada farklı iki alabalık türünde (Oncorhynchus mykiss ve Salmo coruhensis), balıklarda patojen olan bazı bakterilerin (Aeromonas hydrophila, Lactococcus garvieae, Pseudomonas putida ve Yersinia ruckeri) yumurta, alevin ve fry bireyler üzerindeki patojenik etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, bahsi geçen iki tür alabalığın gözlenmiş yumurtaları bakteriyel patojenler ile enfekte edilmiştir. Gözlenmiş yumurta aşamasından fry evresine kadar geçen süre sonunda kümülatif ölüm oranları A. hydrophila için gökkuşağı alabalığı ve kahverengi alabalıkta sırasıyla %17,66 ve %20,3 oranlarında en yüksek değerde kaydedilmiştir. Kontrol gruplarında ise bu oran yine sırasıyla %1 ve %2,6 olarak gözlemlenmiştir. Diğer bakteri gruplarında da ölüm oranları kontrol grubuna göre oldukça yüksek bulunmuştur. Bakterilerin, fry bireyler üzerinde mavi kese sendromu, omurga deformasyonları, renkte kararma ve kanamalara sebep olduğu belirlenmiştir. Çalışmada 90. gün sonunda kontrol grubu ve bakteri enfekte edilen bireylerin canlı ağırlıkları arasında önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır. Sunulan bu tez çalışmasıyla, alabalık kuluçka sistemlerinde bakteriyel kontaminasyonun patojenik etkileri ortaya konulmuştur. Effects of pathogenic bacteria on trout species have been generally reported in the larval and after stages. Effects of bacteria on survival rate of eggs and artificial feeding stage of larvae were not investigated yet. Effects of some pathogenic fish bacteria such as Aeromonas hydrophila, Lactococcus garvieae, Pseudomonas putida and Yersinia ruckeri were investigated on eggs, alevines and fry of Oncorhynchus mykiss and Salmo coruhensis in the present study. For this purpose, eyed eggs were exposed with the bacteria. Highest mortality rate for A. hydrophila in the treatment times were observed 17.66% and 20.3% for rainbow trout and brown trout respectively. And also, the rate of control groups was recorded as 1% and 2.6% respectively. The cumulative mortality rates of the other bacterial groups were observed higher than the control groups. Blue sac fry syndrome, spine deformities, darkening on the skin color and hemorrhages were observed for bacteria exposed fish. The pathogenic effects of bacterial contamination in the trout hatchery systems were presented in the present study.
Collections