Güneydoğu Karadeniz kıyıları (Artvin-Giresun) birincil üretim miktarlarının mevsimsel değişimi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Güney Doğu Karadeniz (Artvin-Giresun) kıyıları boyunca gerçekleştirilen deniz seferlerinde sonbahar (Kasım 2014), kış (Şubat 2015), ilkbahar (Mayıs 2015) ve yaz (Ağustos 2015) dönemlerine ait fitoplankton boy gruplarına (pikoplankton, <0,2-2µm; nanoplankton, 2-10 µm; mikroplankton, >10 µm) dayalı birincil üretim miktarlarının zamansal ve alansal değişimi araştırılmıştır. Saha çalışmaları esnasında 12 farklı istasyonda (Giresun 2 mil, Giresun 8 mil, Trabzon 2 mil, Trabzon 8 mil, Trabzon 15 mil, Çamburnu 2 mil, Çamburnu 8 mil, Pazar 2 mil, Pazar 8 mil, Pazar 15 mil, Kemalpaşa 2 mil, Kemalpaşa 8 mil) yüzeyden itibaren 10 m aralıklarla 40 m derinliğe kadar mevsimsel örneklemeler yapılmıştır. Gerçekleştirilen C-14 deneyleri birincil üretim miktarlarının 295 mgCm2 ile 5931 mgCm2 arasında değiştiğini göstermiştir. Fitoplankton boy gruplarının birincil üretim miktarları değerlendirildiğinde pikoplankton, nanoplankton ve mikroplankton için sırasıyla 119-1848 mgCm2, 96-3156 mgCm2 ve 73-3363 mgCm2 arasında değişim göstermiştir. Fitoplankton boy gruplarının mevsimsel katkısı değerlendirildiğinde ise ilkbahar mevsiminde mikro- ve nanoplankton baskınlığı dikkat çekerken yaz ve sonbahar mevsiminde nano- ve pikoplankton baskın hale geçmiştir. İstasyonlar açısından bir değerlendirme yapıldığında ise kıyı istasyonların birincil üretim miktarlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. In the present study, seasonal changes of size fractioned primary production (picoplankton, <0.2-2µm; nanoplankton, 2-10 µm; mikroplankton, >10 µm) in autumn (November 2014), winter (February 2015), spring (May 2015) and summer (August 2015) along the south-eastern Black Sea (Artvin-Giresun) ecosystem were investigated. Along the 12 stations (Giresun 2 miles, Giresun 8 miles, Trabzon 2 miles, Trabzon 8 miles, Trabzon 15 miles, Çamburnu 2 miles, Çamburnu 8 miles, Pazar 2 miles, Pazar 8 miles, Pazar 15 miles, Kemalpaşa 2 miles, Kemalpaşa 8 miles) seasonal samplings were conducted from surface to 40 m depths with 10 m intervals. C-14 experiments revealed that primary production ranged from 295 mgCm2 to 5931 mgCm2 along the stations. Considering phytoplankton size classes, size fractioned primary production ranged from 119 to 1848 mgCm2, from 96 to 3156 mgCm2 and from 73 to 3363 mgCm2 for picoplankton, nanoplankton and microplankton, respectively. In terms of season, the contribution of microplankton and nanoplankton were prominent in spring. During summer and autumn, picoplankton and nanoplankton were characterised with high contribution of primary production. In terms of stations, coastal stations had higher primary production rates.
Collections