7. sınıf öğrencilerinin gıda ve beslenme okuryazarlıklarına yönelik etkinliklerin uygulanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı, 7. sınıf öğrencilerinin gıda ve beslenme okuryazarlığına yönelik uygulanan etkinliklere ilişkin görüşlerini belirlemektir. Araştırma, nitel durum (örnek olay) çalışmasıdır. Araştırmanın örneklemini, 2017-2018 eğitim öğretim yılının güz döneminde Rize İli Çayeli İlçesi Muhammet Ambar İmam Hatip Ortaokulunun 7. sınıflarında öğrenim gören 14 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri; uygulamalardan önce ve sonra yapılan yarı yapılandırılmış mülakatlar, uygulamalar süresince öğrencilerin tutmuş olduğu yansıtıcı günlükler ve araştırmacı tarafından yürütülen gözlemler yoluyla toplanmıştır. Çalışma haftada 4 saat olmak üzere 5 hafta boyunca sürmüştür. Çalışmadan elde edilen veriler içerik ve betimsel analiz teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada öğrencilerin gıda ve beslenme okuryazarlığına ilişkin görüşlerinin uygulamalar süresince olumlu yönde değiştiği belirlenmiştir. Bu sonuç hem öğrencilerle yapılan kavramsal mülakatlarla hem de araştırmacı gözlemleri ve yansıtıcı günlüklerden elde edilen bulgularla desteklenmiştir. Bununla birlikte yapılan uygulamaların öğrencilerin gıdalar hakkındaki sadece kavramsal bilgilerinin gelişmesine değil davranışlarının da olumlu yönde değişmesine katkıda bulunduğu öğrencilerin görüşlerinden tespit edilmiştir. Çalışma kapsamında elde edilen sonuçlara bağlı olarak bazı önerilerde bulunulmuştur. The aim of this study was to determine the opinions of 7th grade students about the activities applied for food and nutrition literacy. The study is a qualitative case study. The sample of the study consisted of 14 students studying in 7th grade of Muhammet Ambar İmam Hatip Secondary School in Cayeli County of Rize Province in the fall semester of 2017-2018 academic year. The data of the study were collected through semi-structured interviews, reflective diaries held by the students and observations conducted by the researcher during the practices. The study lasted for 5 weeks, 4 hours per week. Data obtained from the study were analyzed by using content analysis techniques. In the study, it was determined that the opinions of the students about food and nutrition literacy changed positively during the applications. This result was supported by conceptual interviews with the students and the findings obtained from the researcher observations and reflective diaries. However, it has been found that the practices contribute not only to the development of conceptual knowledge of the students but also to the positive change in their behaviors. Some suggestions have been made depending on the results obtained in the study.
Collections