Çay paketleme fabrikası çalışanlarında akciğer hacim ve kapasitelerinin spirometrik yöntemlerle incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Bitkisel kökenli organik tozların inhale edilmesi astım, astım benzeri sendrom ve hipersensivite pnömonisi gibi çeşitli hastalıklara neden olabilmektedir. Çalışmanın amacı çay paketleme fabrikasında çalışan işçilerde solunum fonksiyon ölçümleri, solunum anketi, ortam toz konsantrasyonu ve toksik gaz ölçümü yaparak solunumsal sağlık etkilerini değerlendirmektir.Yöntem: Rize ilinde bir çay paketleme fabrikasında farklı bölümlerde çalışan toplam 69 işçi çalışma grubu olarak, ofis bölümündeki 53 çalışan kontrol grubu olarak araştırmaya alındı. Olgulara gönüllü onam formu dağıtıldıktan sonra bir anket formuyla, yaş, cinsiyet, boy, kilo, sigara kullanımı, astım-alerji öyküsü, solunum semptomlarının varlığını içeren sorular soruldu. Bütün çalışanlara solunum fonksiyon testi uygulandı. Çalışma ortam havasında toz ve toksik gaz ölçümü yapıldı.Bulgular: Çay paketleme işçilerinde solunum semptomlarından sabahları balgam çıkarma bulgusu (% 50,7) anlamlı oranda yüksek bulundu (p=0.013). Solunum fonksiyon ölçümlerinden sadece FEV1/FVC değerinin kontrol grubuna göre düşük olduğu tespit edildi. Çalışma grubunun kendi içinde sigara içen işçilerde solunum fonksiyon değerlerinden FEF% 75'de sigara içmeyenlere göre anlamlı düşüş görüldü. Sonuç: Sonuç olarak bazı gıda işleme sektörlerinde çalışanlarda gözlenen solunumsal etkilenmelerin çay paketleme sektöründe de gözlendiği, etkili toz kontrolünün işçilerin sağlığını olumlu yönde etkileyeceği anlaşılmıştır.Anahtar Kelimeler: Spirometri, solunum semptomları, çay işçileri, mesleki maruziyet, toz ölçümü, toksik gaz konsantrasyonu. Objective: Inhalation of plant-based organic powders may lead to various diseases such as asthma, asthma-like syndrome and hypersensitivity pneumonia. The aim of the study is to evaluate respiratory health effects by measuring respiratory function measurements, respiratory survey, ambient dust concentration and toxic gas in workers working in tea packaging factory. Methods: A total of 69 workers working in different departments in a tea packaging factory in Rize were included as a study group and 53 employees in the office were included as a control group in the study. After the volunteer consent form was distributed to the subjects, questions including age, gender, height, weight, smoking, history of asthma-allergy, respiratory symptoms were asked in a questionnaire form. Pulmonary function test was performed to all employees. Dust and toxic gas were measured in the ambient air.Results: Among the respiratory symptoms, sputum production in the morning (% 50,7) was significantly higher in tea packaging workers (p=0.013). Within the respiratory function values, only FEV1 / FVC was found to be lower than the control group. There was a significant decrease in FEF% 75 value among smokers in the study group compared to non-smokers. Conclusion: As a result, it is understood that the respiratory effects observed in the employees in some food processing sectors are also observed in the tea packaging sector and that effective dust control will affect the health of the workers positively.Keywords: Spirometry, respiratory symptoms, tea workers, occupational exposure, dust measurement, toxic gas concentration.
Collections