Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tıp fakültesi eğitim araştırma hastanesinde yatan hastalarda nutrisyon durumunun değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Giriş ve Amaç: Malnütrisyon yatan hastalarda sık saptanan bir durumdur. Bu çalışmada Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Araştırma Hastanesinde yatan hastalarda nutrisyon durumunun değerlendirilmesi ve hekimlerin bu konudaki farkındalıklarının saptanması amaçlanmıştır. Materyal- Metod: Bu çalışmada Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde farklı servislerde yatan hastalar retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Çalışmaya 18 yaş üzerinde bulunan ve farklı servislerde yatan 480 hasta dahil edilmiştir. Hastalar yatışında ve yatışının 7. gününde olmak üzere iki kez değerlendirilmiştir. Hastaların nütrisyon durumlarının belirlenmesi için hastalarda NRS 2002 tarama testi ile boy, kilo ve vücut kitle indeksi ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca hastalarda kronik hastalık varlığı ve biyokimyasal parametrelerle ilgili verilerde toplanmıştır. Elde edilen veriler Statistical Packag fortheSocialSciences (SPSS 25.5) yardımıyla analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların %42'si kadın, %58'i erkektir. Katılımcıların cinsiyete göre malnütrisyon varlığı kıyaslamasında istatiksel anlamda herhangi bir farklılık bulunmamıştır. Hastaların ilk NRS 2002 ölçümlerine göre bütün hastaların %78,1'inde malnütrisyon varlığı bulunmazken hastaların %21,9'unda ise malnütrisyon varlığı saptanmıştır. Malnütrisyon saptanan 105 hastanın 100 kişisi 65 yaş üstü olarak bulunmuştur. İkinci NRS 2002 ölçümlerine göre 65 yaş üstü hastaların %31,2'sinde malnütrisyon bulunmuştur. 65 yaş altı diğer hastaların ise %3,1'inde malnütrisyon bulunmuştur. Elde edilen bulgulara göre malnütrisyon varlığının yaşa bağlı olarak arttığı görülmüştür. Sonuç: Kronik hastalık varlığı arttıkça malnütrisyon oranı da artmış olarak tespit edilmiştir . NRS 2002 ilk ve ikinci ölçüm kronik hastalık varlığı ile malnütrisyon arasında istatiksel anlamda ilişki saptanmıştır. İlk değerlendirmede malnütrisyon saptanan hastaların büyük bir çoğunluğuna beslenme desteği yapılmadığı, hekimlerin malnütrisyonu fark etme ve tedavi etme oranlarının yeterli olmadığı görülmüştür. 2020, 58 sayfa Anahtar kelimeler: Nütrisyon, Malnütrisyon, Kronik Hastalık, Yaş, Cinsiyet Introduction and Aim: Malnutrition is a common condition in inpatients. In this study, it was aimed to evaluate nutritional status and to determine the awareness of physicians on this subject in the patients hospitalized in Recep Tayyip Erdogan University Faculty of Medicine Education and Research Hospital. Material-Method: In this study, patients hospitalized in different services at the Recep Tayyip Erdogan University Medical Faculty Training and Research Hospital were evaluated retrospectively. The study included 480 patients over the age of 18 who were hospitalized in different services. The patients were evaluated twice, on their admission and on the 7th day of their admission. In order to determine the nutritional status of the patients, height, weight and body mass index measurements were made with the NRS 2002 screening test. In addition, data on the presence of chronic disease and biochemical parameters in patients were collected. The data obtained were analyzed with the help of Statistical Packag fortheSocialSciences (SPSS 25.5). Results: 42% female and 58% mal epatients were included in the study. There was no statistically significant difference in the comparison of the malnutrition according to the gender of the participants. According to the first NRS measurements of thepatients, 78.1% of all patients did not have malnutrition, while 21.9% of the patients had malnutrition. 100 of 105 patients with malnutrition are over 65 years of age. According to the second NRS measurements, malnutrition was found in 31.2% of patientsover 65 years of age. Malnutrition was found in 3.1% of other patients under 65 years of age. According to the findings, the presence of malnutrition has increased depending on the age v Conclusion: According to the findings, it was observed that the presence of malnutrition increased due to the increase in age. The rate of malnutrition increased as the presence of chronic disease increased. A statistically significant relationship was found between the presence of chronic disease and the first and second measurement of NRS 2002 and malnutrition. In the first evaluation, it was observed that the majority of patients with malnutrition were not provided with nutritional support, and the rate of physicians noticing and treating malnutrition was not sufficient. 2020, 58 pages Keywords: Nutrition, Malnutrition, ChronicDisease, Age, Gender
Collections