Anzer bal ve poleninin bazı biyoaktif özelliklerinin in vitro olarak incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bal ve polen tedavi kaynağı olarak kullanılan bazı biyoaktif bileşikleri içerirler. Buçalışmada Doğu Karadeniz Bölgesi Anzer Yaylası'ndan toplanan arı bal ve polenleri kullanıldı.Anzer balının saflığının belirlenmesi açısından öncelikle fiziksel ve kimyasal parametreleriçalışıldı. Sonra bal ve polenlerin antioksidan özellikleri ve hyaluronidaz ve üreaz enzimleriniinhibisyonu analiz edildi. Antioksidan kapasiteyi belirleyen testlerin sonucu: toplam fenolikiçerik ballarda 22,01±0,25, polenlerde 753,21±0,91 mg GAE/100g numune; toplam flavonoidiçerik ballarda 2,32±0,04, polenlerde 245,03±2,48 mg QE/100g numune; toplam tanen içerikballarda tespit edilemedi, polenlerde 34,94±1,21 mg KE/100g numune; demir (III) indirgemeantioksidan kuvveti (FRAP) ballarda 90,51±1,13, polenlerde 390,65±2,39 μmol Troloks/100g;DPPH• (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) radikali temizleme aktivitesi ballarda 58,94±0,73,polenlerde 1,47±0,02 mg/mL olduğu bulundu. Anzer bal ve polen ekstraktlarının hyaluronidazve üreaz enzimleri üzerine inhibisyon etkileri IC50 değerleri olarak hesaplandı. IC50 değerlerihyaluronidaz için ballarda 0,17±0,01g/mL, polende 0,07±0,01 g/mL, üreaz için ballarda21,83±0,01mg/mL, polende 1,32±0,00 mg/mL'dir. Sonuç olarak hem bal hem de polenekstraktlarında, enzim inhibisyonları ile antioksidan kapasite arasında pozitif korelasyonlarvardır. Honey and pollen have some bioactive compounds that are used as treatment source. Beehoney and pollen harvested from Anzer Plateau of Eastern Black Sea Region included to thestudy. To check the purity of Anzer honey firstly physical and chemical parameters werestudied. The antioxidant and inhibition properties of honeys and pollens on hyaluronidase andurease enzymes were analyzed. Average results of antioxidant capacity determines tests: totalphenolic content for honey 22,01±0,25, for pollen 753,21±0,91 mg GAE/100g sample; totalflavonoid content for honey 2,32±0,04, for pollen at 245,03±2,48 mg QE/100g sample; totaltannin content was not detected in honey, for pollen 34,94±1,21 mg KE/100g sample; iron (III)reducing antioxidant power (FRAP) for honey 90,51±1,13, for pollen at 390,65±2,39 μmolTrolox/100g sample; DPPH• (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) radical scavenging activity forhoney 58,94±0,73, for pollen 1,47±0,02 mg/mL were found. Inhibition effects of Anzer honeyand pollen extracts on urease and hyaluronidase enzymes were calculated as the IC 50 values.The results of hyaluronidase IC 50 for honey 0,17±0,01g/mL, for pollen 0,07±0,01g/mL, ureaseIC 50 for honey 21,83±0,01 mg/mL, for pollen 1,32±0,00 mg/mL were determined.Consequently, there are positive correlations between enzyme inhibitions and antioxidantcapacity of both honey and pollens ekstracts.
Collections