Fındık zurufunun metanolik özütüne ait biyolojik etkinliğin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Fındık ZurufununMetanolik Özütüne Ait Biyolojik Etkinliğin AraştırılmasıOrganizmada serbest radikallerin temzilenememesi veya antioksidanların yetersiz kalması sonucunda başta kalp damar hastalıkları, diyabet, katarakt, sinir sistemi hastalıkları gibi birçok hastalık oluşmasına neden olmaktadır. Doğal antioksidanlar ise bitkilerde bulunarak diyetle vucudumuza alınmaktadır. Fındığın sert kabuğunu saran ve harmanlama işleminden sonra açığa çıkan fındık zurufu atığı, hayvanlara altlık olarak kullanılmakla birlikte yakılıp bertaraf edilerek önemli bir kısmı değerlendirilmemektedir. Bu tez çalışmasının amacı fındık atığının toplam fenolik içeriğinin ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesidir. Çalışmada kullanılan fındık zurufu Giresun ili Bulancak ilçesinden temin edilmiştir. Fındık zurufunun metanolik özütü hazırlanarak toplam polifenolik madde miktarı Singleton ve arkadaşlarının belirttiği, flavonoid madde miktarı Salatino ve Wosiky, FRAP aktivitesi Benzei ve Strain, CUPRAC aktivitesi Apak ve arkadaşları, indirgeme potansiyeli aktivitesi Oyaizu metodu, DPPH radikali temizleme aktivitesi Cuendet ve arkadaşlarının belirlediği metodlara göre spektrofotometrik olarak çalışılmıştır. Eritrosit hücrelerinde hidrojen peroksit ile oksidatif stres oluşturularak fındık zurufu özütü ilavesiyle lipit peroksdasyonu engelleme kapasitesi Stock ve Dormandy metoduna göre spektrofotometrik olarak çalışılmıştır. Fındık zurufunun TPFMM 128 mg GAE/g özüt, TFMM 5.8 mg Kuersetin/g özüt, FRAP aktivitesi 173 mg Trolaks/g özüt, CUPRAC aktivitesi 285 mg Troloks/g özüt, indirgeme potansiyeli aktivitesi 57 mg Askorbik asit/g özüt, DPPH indirgenme potansiyeli IC50 değeri 0.060 mg/mL olarak tespit edilmiştir. MDA düzeyi üzüm çekirdeği (247 ± 29mg/g Hb) ve standart olarak kullandığımız BHT (109 ± 10mg/g Hb) ile karşılaştırıldığında en fazla fındık zurufunda (344± 17mg/g Hb) tespit edilmiştir. Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlara göre atık bir ürün olmasına rağmen fındık zurufunun oldukça yüksek antioksidan özelliğe sahip olduğu ve hücresel ortamda bu etkisini koruduğu söylenebilir. Endistüriyel olarak medikal ve kozmetik gibi farklı amaçlarda ve fonksiyonel olarak gıda katkı maddesi olarak değerlendirilebilecek değere sahip olduğu düşünülmektedir. Investigationof TheBiologicalActivity of MethanolicExtract of HazelnutHuskMany diseases such as cardiovascular diseases, diabetes, cataracts and nervous system diseases occur as a result of failure removing free radicals or lack of antioxidants in the organism. The most important source of natural antioxidants are plants and taken into our body with diet. The hazelnu tslag waste (leafy cover) that is surrounding the hard shell of it and by-product formed after blendingis used as an animal bad or burned, so an important part of this waste is not evaluated accordingly. The aim of this thesis is to determine the total phenolic content and antioxidant properties of hazelnut leafy cover. The leafy cover of hazelnut used in the present study was obtained from Bulancak district of Giresun province. The methanolic extract of hazelnut leafy cover was prepared and, the total contents of polyphenolic and flavonoid were estimated by Singleaton, and Salatino and Wosiky, respectively. Activities of FRAB, CUPRAC, reduction potential and DPPH radical cleaning were spectrophotometrically determinated by Benzei and Strain, Apak, Oyaizu and Cuendet methots, respectively. Oxidative damage, induced by exposure of erythrocytes to H2O2 was generated, and the capacitiy to prevent lipid peroxidation with the addition of the extract was studied sepectrophotometrically according to Stockand Dormandy method. The contens of TPFMM and TFMM of the methanolic extract were 128 mg GAE/ g extract and 5.8 mg Quercetin/g extract. Activities of FRAP, CUPRAC, reduction potential and DPPH reduction (IC50) were 173 mg Trolox/g extract, 285 mg Trolox/g extract, 57 mg ascorbic acid/g extract and 0.060 mg/mL, respectively. MDA levels were found to be lower in the group with hazelnut leafy cover (344±79 mg/gHb) compared to the oxidative stres group (824±79 mg/g Hb). According to there sults in the study, it can be considered that hazelnut leafy cover has a high antioxidant feature and preserves this effect in the cellula rmicroenvironment although the it is a waste product. Hazelnut leafy cover isbelieved to have the potential to be industrialistically evaluated as a food additive for different purposes such as medical and cosmetic.
Collections