Malatya yöresi ballarının palinolojik ve fizikokimyasal parametreler yönünden araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
2014 ve 2015 yılları arasında Malatya ili ve ilçelerinden 23 bal örneği yöre arıcılarından satın alınmıştır. Toplanan bal örneklerinin polen ve fizikokimyasal analizleri yapılmıştır. Polen analizi sonucunda; ballarda 31 familyaya ait 84 takson bulunduğu tespit edilmiştir. 8 bal örneği unifloral, 15 bal örneği ise multifloral olarak belirlenmiştir.Bal örneklerinde dominant polene sahip taksonlar; Astragalus sp. ve Salix sp. olduğu tespit edilmiştir. Bal örneklerinde sekonder polene sahip taksonlar; Astragalus sp., Brassica sp., Centaurea sp., Coronilla sp., Hedysarum sp., Onobrychis sp., Salix sp. ve Trifolium sp. olduğu saptanmıştır. 23 bal örneğinde poleni en yaygın görülen taksonlar ise; Astragalus sp., Brassica sp., Carduus sp., Centaurea sp., Crataegus sp., Echium sp., Onobrychis sp., Paliurus sp., Prunus sp., Quercus sp., Rubus sp., Salvia sp., Salix sp., Solanum sp., Thymus sp. ve Trifolium sp. olduğu belirlenmiştir.Analiz edilen bal örneklerinde nem, asitlik, pH, brix, elektriksel iletkenlik değerleri incelendiğinde, ballarda tespit edilen değerlerin Avrupa Birliği Bal Kodeksi ve Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine uygun olduğu görülmüştür. 23 honey samples were taken from Malatya and thirteen different localities in 2014-2015 palynological and physicochemical analysis performed on these samples. Following the polen analysis, 84 taxa belonging to 31 families were detected. Eight of the honey samples are identified as unifloral and fifteen of them are multifloral.In samples, predominant polen types were Astragalus sp. and Salix sp. In samples, secondary pollen types were Astragalus sp., Brassica sp., Centaurea sp., Coronilla sp., Hedysarum sp., Onobrychis sp., Salix sp. and Trifolium sp.Astragalus sp., Brassica sp., Carduus sp., Centaurea sp., Crataegus sp., Echium sp., Onobrychis sp., Paliurus sp., Prunus sp., Quercus sp., Rubus sp., Salvia sp., Salix sp., Solanum sp., Thymus sp. ve Trifolium sp. were the most represented taxas.Accordingly, our honey samples moisture, acidity, pH, brix, electrical conductivity standarts is appropriate in terms of the Councıl Dırectıve of the European Union and Turkish Food Codex Communique of Honey.
Collections