Osmaniye yerfıstığı ve topraklarının bazı ekolojik özelliklerinin ilçeler arasında karşılaştırmalı olarak incelenmesi.
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Osmaniye'nin Sumbas, Kadirli, Merkez, Düziçi ve Toprakkale ilçelerinden iki farklı dönemde (Şubat 2017 ve Eylül 2017) örneklenmiş yerfıstığı toprakları ile sadece Eylül 2017'de toplanmış yerfıstığının bazı ekolojik özellikleri ilçeler arasında karşılaştırılmıştır. Toprakların % saturasyon, bünye tipi, pH, % CaCO3, % EC içerikleri birbirine yakındır.Tek fark Kadirli topraklarının kireç içeriğinin Düziçi ve Toprakkale ilçe topraklarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olmasıdır (P< 0.05).İlçe topraklarının % C, % N, K (ppm) ve P (ppm) içerikleri hem Şubat 2017 hem de Eylül 2017'de kıyaslandığında C, N ve K değerleri arasında anlamlı bir fark tespit edilememiştir (P> 0.05). Düziçi toprağının Eylül 2017'de P içeriği (15.9 ppm) diğer ilçeler ve örnekleme zamanından anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (P< 0.05). Sumbas ve Kadirli yerfıstıklarının N içerikleri (sırasıyla % 2.93 ve % 2.60) Düziçi yerfıstığından (% 4.70) anlamlı düzeyde düşük bulunmuş iken (P< 0.05), Düziçi yerfıstığının N içeriği ile Merkez ve Toprakkale yerfıstıkları arasında fark gözlenmemiştir (P> 0.05). K, Mg ve Ca içerikleri (ppm) tüm ilçeler arasındafark göstermemiştir (P> 0.05). Sonuç olarak Osmaniye'de yetiştirilen yerfıstığı toprak [% C, % N, K (ppm) ve P (ppm)] ve danesinin [% C, % N, K (ppm), Na (ppm), Mg (ppm) ve Ca (ppm)] besin elementi içeriklerinin ilçeler arasında fark göstermediği ortaya konmuştur. In this study, some ecological characteristics of the peanut soil sampled in two different periods (February 2017 and September 2017) and only peanuts collected in September 2017 from Sumbas, Kadirli, Merkez, Düziçi and Toprakkale districts in Osmaniye were evaluated comparatively among these districts.The contents of saturation %, pH,CaCO3%,EC%in all district soils were close to each other and the only difference among these soilswas in the lime content thatKadirli soil was statistically higher than Düziçi and Toprakkale districts (P< 0.05).When the content ofC%, N%, K (ppm) and P (ppm) of district soils were compared bothamong the districts and February 2017 or September 2017, there was not statistically significant difference in C, N and K values (P> 0.05). P content (15.9 ppm) of Düziçi in September 2017 was significantly higher than the other districts and sampling time (P<0.05).While N contents (2.93% and 2.60%, respectively) of Sumbas and Kadirli peanuts were statistically lower than Düziçi peanuts (4.70%, P< 0.05), there were not significant difference between the N contentsof Düziçi and Merkez or Toprakkale peanuts (P> 0.05).The contents (ppm) of K, Mg and Ca did not significantly differ among all disticts (P> 0.05).In the light of all these findings, peanut soil cultivated in Osmaniye [C%, N%, K (ppm) and P (ppm)] and grain samples [C%, N%, K (ppm), Na (ppm), Mg ( ppm) and Ca (ppm)] showed that nutrient content did not differ between districts.
Collections