Farklı kurutma yöntemlerinin balkabağı posasından fenolik madde ekstraksiyonuna etkisinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı, balkabağı (Cucurbita moschata) posasından geleneksel çözücü metoduyla fenolik maddenin ekstraksiyonunu yanıt yüzey yöntemiyle (YYY) optimize etmek olmuştur. Buna ek olarak, farklı kurutma yöntemlerinin (liyofilizasyon, etüv (30 ve 60 °C), vakum (30 ve 60 °C) ve mikrodalga (120 ve 600 W) kurutma) balkabağı posasının renk değerleri (L*, a*, b*, ∆E, C ve H°), toplam fenolik madde, toplam flavonoid ve antioksidan aktivitesi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Optimizasyon deneylerinde katı/sıvı oranı (0.04-0.08 g/ml), sıcaklık (45-65°C) ve etanol konsantrasyonu (%30-80) bağımsız değişkenleri kullanılarak YYY ile liyofilize balkabağı posasının toplam fenolik maddesi modellenmiştir. Ayrıca, programın önerdiği optimum koşullarda (0.08 g/ml, %56.9 etanol ve 65 °C) farklı yöntemlerle kurutulmuş balkabağı posalarından toplam fenolik madde ekstraksiyonu gerçekleştirilmiştir. Kurutulmuş balkabağı posalarının toplam fenolik madde, toplam flavonoid içeriği ve antioksidan aktivite değerleri sırasıyla, 1.88±0.01-4.86±0.27 mg gallik asit eşdeğeri/g kuru madde, 1.32±0.05-3.09±0.29 mg kateşin eşdeğeri/g kuru madde ve 1.45±0.15-4.27±0.27 mg askorbik asit eşdeğeri/g kuru madde arasında değişmektedir. Kurutma tipinin ve sıcaklık veya mikrodalga gücünün balkabağı posasının ekstraktının toplam fenolik maddesi üzerinde önemli etkisi olduğu saptanmıştır (p<0.05). Bu çalışma, atık olan balkabağı posasının çeşitli gıdalara eklenerek biyoaktif madde içeriğini zenginleştirmesi açısından gıda sektöründe bir potansiyeli olduğunu göstermektedir. The aim of this study was to optimize the extraction of phenolic compound from the butternut squash (Cucurbita moschata) pomace using solvent method by the aid of Response Surface Methodology (RSM). In addition, the effect of different drying methods (lyophilization, oven (30 and 60 °C), vacuum (30 and 60 °C) and microwave (120 and 600 W) drying) on the color values (L*, a*, b*, ∆E, C ve H°), total phenolic compounds, total flavonoid content and antioxidant activity of butternut squash pomace was investigated. In the optimization experiments, the total phenolic compound of butternut squash pomace was modeled by RSM using independent parameters of solid/solvent ratio (0.04-0.08 g/ml), temperature (45-65°C) and ethanol concentration (30-80%). Furthermore, the extraction of total phenolic compound from butternut squash pomace dried with different methods were performed at optimum conditions (0.08 g/ml, 56.9% ethanol and 65 °C). Total phenolic content, total flavonoid content and antioxidant activity values of dried pumpkin pomaces changed between 1.88±0.01-4.86±0.27 mg gallic acid equivalent/g dry matter, 1.32±0.05-3.09±0.29 mg catechin equivalent/g dry matter and 1.45±0.15-4.27±0.27 mg ascorbic acid equivalent/g dry matter, respectively. The effect of drying method, temperature or microwave power on the total phenolic content was determined statistically significant (p<0.05). This study showed that the butternut squash pomace, the waste, has a potential in the food sector in terms of enriching the bioactive content when added to the various food.
Collections