Ordu ilindeki bazı kivi bahçelerinin toprak ve yaprak analizleriyle besin elementlerinin düzeyinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, Ordu ilinde bulunan bazı kivi (Actinidia deliciosa) bahçelerinin bitki besin elementi düzeylerinin toprak ve yaprak analizleri ile belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla 71 bahçeye ait mayıs sonu - haziran başı (1. dönem) ve temmuz sonu - ağustos başı (2. dönem) olmak üzere iki ayrı dönemde yaprak örnekleri ve aynı bahçelerden yüzey (0-20 cm) ile yüzey altı (20-40 cm) derinliklerinden toprak örnekleri alınmıştır. Yaprak ve toprak örneklerinin analiz sonuçları, optimum ve sınır değerler ile karşılaştırılmıştır.Araştırma bulgularına göre bahçelere ait yüzey topraklarının bünyeleri genellikle killi tın, yüzey altı topraklarının bünyeleri de genellikle kil veya killi tındır. Toprak pH'ları 4.5 ile 8.2 arasında değişmektedir. Toprakların kireç kapsamları düşük olup, % 79'u kireçsiz sınıfındadır. Toprak örneklerinin % 20.6'sında K, % 8.8'inde Ca ve % 8.8'inde Mg miktarları optimum değerin altında bulunmuştur. Alınabilir P miktarları düşük olup, 2.8 ile 122 µg/g arasında değişmektedir. Yüzey altı topraklarının % 2.8'i Fe, % 4.2'si Cu ve % 31'i Zn bakımından yetersizdir. Mangan bakımından toprakların tamamı orta ve yüksek düzeydedir. II. dönem alınan yaprak örneklerinin % 3.1'inde N, % 12.5'inde K, % 4.7'sinde Ca, % 1.6'sında S, % 1.6'sında Cu, % 1.6'sında Mn ve % 1.6'sında da B eksikliği; % 4.6'sında da B fazlalığı görülmüştür. This study was carried out to determine mineral nutrient contents of certain kiwifruit (Actinidia deliciosa) orchards in Ordu province using soil and leaf analysis. In a total of 71 kiwifruit orchards, leaf samples were taken at two different periods, at the end of May/beginning of June (1st period) and at the end of July/beginning of August (2nd period). Two soil samples were also taken from the surface soil (0-20 cm) and the subsoil (20-40 cm) in the same kiwifruit orchards. The results of soil and leaf analyses were compared with the optimum and the limit values.The results revealed that the surface soils of kiwifruit orchards were generally clay-loam, but the subsurface soils were clay or clay-loam in general. The soil pH values varied from 4.5 to 8.2. The lime contents of the soils were low, 79% of which were classified as lime-free. K, Ca and Mg contents were below the optimum level in 20.6%, 8.8% and 8.8% of the soil samples, respectively. The amounts of receivable P were low, ranging between 2.8 and 122 µg/g. Of the subsoils, 2.8%, 4.2% and 31% is deficient for Fe, Cu and Zn content. Mn contents of all the soil samples are of medium and high level. At the second period, 3.1%, 12.5%, 4.7%, 1.6%, 1.6%, 1.6% and 1.6% of the leaf samples showed N, K, Ca, S, Cu, Mn and B deficiency, respectively, but 4.6% of the leaf samples showed B redundancy.
Collections