Türkiye`nin bazı illerinden toplanan propolislerin antimikrabiyal, antioksidan aktiviteleri ve biyoaktif bileşenlerinin tayini
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Türkiye'nin Van, Erzurum, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Muğla şehirlerinden toplanan etanolik propolis ektrelerinin antimikrobiyal, antioksidan aktiviteleri ve biyoaktif bileşenleri belirlendi.Etanolik propolis ekstrelerinin antimikrobiyal aktiviteleri, dört Gram-pozitif bakteri (Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus), altı Gram-negatif bakteri (Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Shigella sonnei, Yersinia enterocolitica), iki maya (Candida albicans, Saccharomyces cerevisiae) ve bir küf (Aspergillus niger) türü ile disk difüzyon ve agar dilüsyon yöntemine göre test edildi. Propolis ekstreleri, Gram-pozitif bakterilere karşı, Gram-negatif bakterilerden ve bakterilere karşı maya ve küflerden daha güçlü aktivite gösterdi. En düşük etki değeri (MIC), antibakteriyal etkiyi belirlemedeki seri sulandırma tekniği kullanılarak belirlendi. Bu bakterilere karşı elde edilen MIC değerleri, 6.25 ile 50 µg/mL arasında değişti.Etanolik propolis ekstrelerinin aktioksidan aktiviteleri, Demir indirgeyen antioksidan güç (FRAP) yöntemi, Bakır iyonu indirgeyen antioksidan kapasite (CUPRAC) yöntemi ve 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH) ile serbest radikal süpürme aktivitesi yöntemiyle belirlendi. Etanolik propolis ekstrelerinin Toplam fenolik içeriği (TPC), Folin-Ciocalteu yöntemi ile belirlendi. Test sonuçlarına göre, etanolik propolis ekstreleri, en yüksek antioksidan aktiviteye sahiptir. Etanolik propolis ekstrelerinin biyoaktif bileşenleri GC-MS ile analiz edildi.Bu çalışmaya göre, etanolik propolis ekstreleri, mevcut sentetik antimikrobiyal ve antioksidan ajanlara alternatif olarak kullanılabilir.Anahtar kelimeler: Propolis, antimikrobiyal aktivite, antioksidan aktivite, toplam fenolik içerik, GC-MS. In this study, antimicrobial, antioxidant activities and bioactive components of ethanolic propolis extracts collected from Van, Erzurum, Gümüşhane, Ordu, Rize, and Muğla cities of Turkey were determinated.The antimicrobial activities of ethanolic propolis extracts were tested against four Gram-positive bacteria (Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus), six Gram-negative bacteria (Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Shigella sonnei, Yersinia enterocolitica), two yeasts (Candida albicans, Saccharomyces cerevisiae) and mold (Aspergillus niger) by disc diffusion and agar dilution method. Propolis extracts showed more potent activity against Gram-positive than Gram-negative bacteria, and against bacteria than yeasts and mold. Minimum inhibitory concentration (MIC) was determinated using serial dilution technique to determine the antibacterial potency. The MIC values against these bacteria ranged from 6.25 to 50 µg/mL.The antioxidant activities of ethanolic propolis extracts were determined by Ferric reducing antioxidant power (FRAP) method, Cupric ion reducing antioxidant capacity (CUPRAC) method, and free radical scavenging activity with the 1,1-difenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) method. Total phenolic content (TPC) of ethanolic propolis extracts were determinated by the Folin-Ciocalteu method. According to test results, ethanolic propolis extracts have the highest antioxidant capacity. Bioactive components of ethanolic propolis extracts were analysed by GC-MS.According to this study, ethanolic propolis extracts can use as alternative for the current synthetic antimicrobial and antioxidant agents.Key Words: Propolis, antimicrobial activiy, antioxidant activity, total phenolic content, GC-MS.
Collections