Ordu ilinde yetişen taze fasulye (Phaseolus vulgaris L.) tiplerinde karakterizasyonun belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, 2008-2009 üretim sezonunda Ordu ili Yokuşdibi beldesinde ve Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi laboratuarlarında yürütülmüştür. Çalışmada yörede yetiştiriciliği yapılan 37 adet fasulye (Phaseolus vulgaris L.) genotipi, fasulye tarımının yapıldığı alanlarda bulunan köyler ziyaret edilerek toplanmıştır. Toplanan populasyonlar Yokuşdibi beldesindeki üretici bahçesinde fenolojik ve morfolojik özelliklerini belirlemek amacıyla karekterizasyon denemesine alınmıştır. Çalışmada çıkış süresi, çiçeklenmeye kadar geçen süre, bitki büyüme şekli, bakla özellikleri ile baklada azot, fosfor, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir içerikleri belirlenmiştir. Denemeye alınan genotiplerden protein içeriği bakımından % 23.60 ile 52 FA 03 nolu tip ve % 22.95 ile 52 MKZ 13 nolu tip ümitvar olarak belirlenmiştir. Erkencilik bakımından ise 53. günde hasada gelen 52 KU 03 nolu tip ve 56. günde hasada gelen 52 MKZ 17 nolu tip ümitvar olarak görülmüştür. Fasulye tiplerinden 52 GL 27 nolu tip 207.06 mm ile en uzun bakla boyu değerini vermiştir.Anahtar kelimeler: Fasulye, genotip, karekterizasyon, bakla, protein This research was carried out in Ordu Yokuşdibi town and at Agricultural Laboratory of Ordu University in 2008-2009. In this study, 37 bean genotypes were collected by visiting villages from cultivated area in region. Collected bean population in Yokuşdibi town of Ordu Province was evaluated in the study by characterization. In this study, emergence time, flowering time, plant growth form, pod features, nitrogen, phosphorus, potassium, magnesium, calcium and iron content were determined. In terms of protein content, type 52 FA 03 (%23.60) and 52 MKZ 13 (%22.95) were determined as hopeful. In terms of earliness, type 52 KU 03 harvested in 53 days and type 52 MKZ 17 harvested 56 days were determined as hopeful. Type 52 GL 27 of bean types had the longest pod length value.Keywords: Bean, genotypes, characterization, pod, protein
Collections