Fındık zuruf kompostu ve çay kompostu karışımlarının kıvırcık marulda (Lactuca sativa L. var. crispa) verim ve kaliteye etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, 2012-2013 üretim sezonunda Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma serası ve laboratuarlarında yürütülmüştür. Çalışmada marul yetiştiriciliğinde çay kompostu ile fındık zurufunun verim ve kalite özelliklerine etkileri incelenmiştir. Denemede %100 fındık zurufu kompostu, %80 fındık zurufu kompostu + %20 çay kompostu, %60 fındık zurufu kompostu + %40 çay kompostu, %50 fındık zurufu kompostu + %50 çay kompostu, %40 fındık zurufu kompostu + %60 çay kompostu , %20 fındık zurufu kompostu + %80 çay kompostu ve %100 çay kompostu karışımları yetiştirme ortamı olarak kullanılmıştır. Çalışma sonbahar üretim döneminde yürütülmüştür. Fideler 19 Ekim 2012 tarihinde plastik saksılara dikilmişler ve 21 Aralık 2012 tarihinde hasat edilmişlerdir. Marullarda verim, yaprak eni, yaprak boyu, yaprak rengi, vitamin C içerikleri belirlenmiştir. Ortamlar bakımından 60ÇK40FZ ortamı 5549 g/m2 verim değeri ile en yüksek verimi vermiş, en düşük verim 4584 g/m2 ile 100ÇK ortamında belirlenmiştir. Verim değerleri açısından çeşitler Campania, Fırtına ve Funly şeklinde sıralanmıştır. %100 fındık zurufu ortamında en yüksek gövde kuru ağırlığı ve Vitamin C olduğu belirlenmiştir. This research was conducted in Ordu University Agriculture Faculty the greenhouses and laboratory in 2012-2013 production season. In this study, the effects of hazelnut husk compost and tea compost growing mediums in different mixtures were investigated in lettuce cultivation. In the experiment, 100% hazelnut husk compost, 80% hazelnut husk compost + 20% tea compost, 60% hazelnut husk compost + 40% tea compost, 50% hazelnut husk compost + 50% tea compost, 40% hazelnut husk compost + 60% tea compost, 20% hazelnut husk compost + 80% tea compost and 100% tea compost of the growing medium is used.The research conducted in autumn production season. Seedling was transplanted in plastic pods in 19 October 2012 and developed plants were harvested in 21 December 2012. Yield, leaf width, leaf length, and leaf colour (hue, croma) and Vitamin C of lettuce were determined. In terms of yield values of 60ÇK40FZ media gave the highest yield with 5549 g/m2 while 100 ÇK media gave the lowest yield with 4584 g/m2. Varieties in terms of yield value were listed as Campania, Fırtına and Funly. Highest leaf dry weight and Vitamin C was found 100% hazelnut husk medium.
Collections