Ordu ilinde yetiştirilen yerel patates (Solanum tuberosum L.) genotiplerinin bazı bitkisel ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma 2010 yılında Ordu ili Aybastı, Korgan ve Kabataş ilçelerinde yürütülmüştür. İncelenen bölgede mevcut ekili alanlardan 33 farklı yerden örnek alınmış ve bu örnekler bazı özellikler bakımından incelenmiştir.Araştırma sonuçlarına göre; ocak başına yumru sayısının 8.2-21.6 adet, ortalama yumru ağırlığının 30.52-132.63 g, ocak başına yumru veriminin 364-2334 g, yumru eninin 38.59-81.74 mm, yumru boyunun 57.51-88.76 mm, yumruda göz sayısının 5.6-11.9 adet, göz derinliğinin 0.93-4.01 mm, kuru madde oranının % 14.3-24.0, nişasta oranının % 9.0-18.2 ve protein oranının % 0.893-2.333 arasında değişim gösterdiği tespit edilmiştir. Cluster analizi sonuçlarına göre incelenen örneklerin 2 ana ve 5 alt grup altında toplandığı, 23 ve 26 numaralı genotiplerin birbirine en yakın genotipler olduğu belirlenmiştir. This study was carried out in Aybastı, Korgan and Kabataş districts of Ordu province. In 2010, samples of potato tubers were taken from 33 potato fields in different locations and these samples were examined for certain characteristics. The result of the study revealed that the number of tuber per hill ranged from 8.2 to 21.6, mean tuber weight from 30.52 to 132.63 g, tuber yield per hill form 364 to 2334 g, tuber width from 38.59 to 81.74 mm and tuber length from 57.51 to 88.76 mm. On the other hand, the number of eyes varied from 5.6 and 11.9, eyes depth from 0.93 to 4.01 mm, rate of dry matter from % 14.3 to 24.0, rate of starch from % 9.0 to 18.2 and rate of protein from % 0.893 to 2.333. As a result of cluster analysis, it was determined that the samples were classified within 2 main and 5 sub-groups and the genotypes numbered as 23 and 26 were the closest genotypes.
Collections