Gürgentepe (Ordu) ilçesinde yetiştirilen yerel elma çeşitlerinin meyve ve ağaç özellikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma Gürgentepe ilçesinde (Ordu) yetiştirilen mahalli elma çeşitlerinin meyve ve ağaç özelliklerinin incelenmesi amacıyla 2013 ve 2014 yıllarında yörede 'Al (kırmızı) Elma', 'Benekli Al Elma', 'Dalkıran Elma-1', 'Dalkıran Elma-2', 'Ekşi Elma-1', 'Ekşi Elma-2', 'Er Elma', 'Kabak Elma', 'Kırmızı Alaca', 'Kırmızı Köy Elması', 'Köy Elması-1', 'Köy Elması-2', 'Misket Elma', 'Sarı Elma', 'Yeşil Elma', 'Yeşil Köy Elması', 'Ziraat Elması-1' ve 'Ziraat Elması-2' olarak adlandırılan 18 yerel elma çeşidi üzerinde yürütülmüştür. 2013 ve 2014 yıllarında alınan meyve örneklerinde ortalama sonuçlara göre meyve ağırlığı 67.23-194.96 g; meyve çapı 52.38-78.28 mm; meyve boyu 45.55- 64.09 mm; meyve eti sertliği 6.25-10.07 lb; çekirdek ağırlığı 0.15-0.34 g; suda çözünür kuru madde miktarı % 8.50-14.50, titre edilebilir asit oranı % 2.00-9.40 ve pH değeri 3.01-4.84 arasında değişmiştir. Seçilmiş genotiplerde tam çiçeklenme tarihi 20 Nisan-7 Mayıs; hasat olum tarihi 25 Ağustos- 7 Eylül tarihleri arasında gerçekleşmiş olup tam çiçeklenmeden hasada kadar 111-138 gün geçmiştir. This study was carried out to investigate the fruit and tree traits of local apple cultivars in Gürgentepe county (Ordu province of Turkey) in 2013 and 2014 years. In the study 18 local apple cultivars named 'Al (kırmızı) Elma', 'Benekli Al Elma', 'Dalkıran Elma-1', 'Dalkıran Elma-2', 'Ekşi Elma-1', 'Ekşi Elma-2', 'Er Elma', 'Kabak Elma', 'Kırmızı Alaca', 'Kırmızı Köy Elması', 'Köy Elması-1', 'Köy Elması-2', 'Misket Elma', 'Sarı Elma', 'Yeşil Elma', 'Yeşil Köy Elması', 'Ziraat Elması-1' ve 'Ziraat Elması-2' were studied. As a result of this study, it was determined that the average fruit weight changed from 67.23 to 194.96 g; the fruit diameter changed from 52.38 to 78.28 mm: the fruit length changed from 45.55 to 64.09 mm; the average fruit firmness changed from 6.25 to 10.07 lb; the stone weight changed from 0.15 to 0.34 g; total soluble solids changed from 8.50 % to 14.50 %; titratable acidity changed from 2.00 % to 9.40 % and pH changed from 3.01 to 4.84. In the local cultivars full blossom date was between April 20 and May 7, harvest period was between August 25 and September 7, the number of days from full blossom to harvest was between 111 and 138.
Collections