Köy, serbest ve kafes sistemlerinde üretilen yumurtaların kalite özellikleri bakımından karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma; kafes sistemi, serbest sistem ve köy koşullarında yetiştirilen tavuklardan elde edilen yumurtaları kalite özellikleri yönünden karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, her üretim sistemden 120 adet olmak üzere toplam 360 adet yumurta kullanılmıştır. Yumurtaların kalite özelliklerinden yumurta ağırlığı, şekil indeksi, yumurta kabuk kalınlığı, ak indeksi, sarı indeksi, özgül ağırlığı, sarı rengi, haugh birimi, kan-et lekeleri, kabuk kırılma mukavemeti ve hava boşluğu ölçülmüştür.Farklı yetiştirme koşullarından elde edilen 360 adet yumurtanın kalite bakımından incelenmesi sonucunda yumurta ağırlığı, şekil indeksi, ak indeksi, sarı rengi, mukavemet, özgül ağırlık, hava boşluğu, haugh birimi, sarı indeksi ve kabuk kalınlığı bakımından yetiştirme sistemleri arasında önemli farklılık bulunmuştur (P<0.01). Et-kan lekesi değerleri bakımından gruplar arasında farklılık olmadığı belirlenmiştir.Ordu ilinde değişik üretim sistemlerinde satışa sunulan yumurtaların mukavemet, ak indeksi, sarı indeksi, özgül ağırlık değerlerinin düşük, bazı grupların yüksek oranda et-kan lekesi ihtiva ettiği ve şekil indeksinin yüksek olduğu ancak ağırlık, kabuk kalınlığı, hava boşluğu ve sarı rengi bakımından uygun değerlerde bulunduğu tespit edilmiştir. This research was conducted to compare in terms of quality characteristics of obtained eggs from reared in the village conditions, cages system and free range system. In the study, a total of 360 eggs were used, including 120 from each production system. The quality characteristics, egg weight, shape index, egg shell thickness, albumen index, yolk index, specific gravity, yolk color, haugh unit, blood-meat spots, shell breaking strength and air space were measured.As a result of analyzing quality characteristics of 360 eggs which breed in different rearing systems were found important differences among egg weight, albumen index, yolk color, shell breaking strength, specific gravity, air space, haugh unit, yolk index and shell thickness (P<0.01). It was determined that there are no differences between blood-meat spot.It was found that; shell breaking strength, albumen index, yolk index, specific gravity values were lower and meat-blood spot and shape index were higher of some groups in the different rearing system in Ordu. However, egg weight, egg shell thickness, yolk color and air space were found to be appropriate values.
Collections