Çamaş (Ordu) yöresinde yetişen yerel elma çeşitlerinin bazı fenolojik, morfolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma Ordu ili Çamaş ilçesi ve mahallelerinde yetişen yerel elma genotiplerinin fenolojik, morfolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2013 ve 2014 yıllarında yürütülmüştür. Araştırma kapsamında bölgede yetişen 82 elma genotipi ağaç ve meyve karakterleri bakımından incelenmiştir. İncelenen popülasyon içerisinden ümitvar olarak belirlenen 29 genotip ayrıntılı olarak tanıtılmıştır. Araştırma sonucuna göre; incelenen tüm genotiplerde ortalama meyve ağırlığı 37.33 g ile 290.15 g arasında, meyve çapı 40.01 mm ile 78.60 mm arasında, meyve boyu 34.40 mm ile 65.57 mm arasında, meyve suyu pH'sı 3.01 ile 4.53 arasında, titre edilebilir asit miktarı % 0.11 ile % 1.10 arasında, suda çözülür kuru madde miktarı % 7.68 ile % 16.30 arasında tespit edilmiştir. Ümitvar olarak seçilen 29 elma genotipinde ortalama meyve ağırlığı 75.52 g ile 191.95 g arasında, meyve çapı 60.61 mm ile 78.60 mm arasında, meyve boyu 46.81 mm ile 65.57 mm arasında, meyve suyu pH'sı 3.01 ile 4.53 arasında, titre edilebilir asit miktarı % 0.11 ile % 1.07 arasında, suda çözülür kuru madde miktarı % 7.68 ile % 14.10 arasında tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Çamaş, Elma, Fenoloji, Morfoloji, Pomoloji This study was carried out to identify phenological, morphological and pomological characteristics of local apple genotypes in Çamaş, the district of Ordu province, in the years of 2013 and 2014. Within the existing population, 82 apple genotypes were investigated based on especially different fruit and tree characteristics. With respect to fruit characteristics, 29 apple genotypes identified as promising for future breeding studies among all investigated genotypes were described in detail.The average fruit weight, length, diameter of all investigated genotypes were ranged between 37.33-290.15 g; 34.40-65.57 mm and 40.01-78.60 mm, respectively. Additionally, the average fruit juice pH, titratable acidity and soluble solid content of all investigated genotypes were determined between 3.01-4.53, 0.11-1.10 % and 7.68-16.30 %, respectively. The average fruit weight, length, diameter of promising genotypes were ranged between 75.52-191.95 g; 46.81-65.57 mm and 60.61-78.60 mm, respectively. The average fruit juice pH, titratable acidity and soluble solid content of promising genotypes were determined between 3.01-4.53; 0.11-1.07 % and 7.68-14.10 %, respectively.Key Words: Çamaş, Apple, Phenology, Morphology, Pomology
Collections