Arpacık iriliği ve bor uygulamalarının yeşil soğanda (Allium cepa L.) verim ve kaliteye etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, 2013 üretim sezonu içerisinde Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü uygulama serası ve laboratuvarlarında yürütülmüştür. Bitkisel materyal olarak Kantar topu soğan çeşidinin arpacıkları kullanılmıştır. Arpacıklar çaplarına göre 1.0-2.0, 2.0-3.0 ve 3 cm'den büyük olmak üzere 3 farklı gruba ayrılmıştır. YetiĢtirme ortamı olarak 3:1 oranında hazırlanan torf:perlit karıĢımı kullanılmıĢtır. Arpacıklar 50x16x18 cm ebatlarındaki balkon tipi plastik saksılara 270 adet/m2 bitki yoğunluğunda, tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak dikilmiĢlerdir. Bor uygulama dozları 0, 50, 100, 200 ve 400 g/da olmak üzere gübre dozları eşit miktara bölünerek dikim sonrası 15. ve 25. günlerde verilmiştir. Yeşil soğanlarda dikim sonrası 40., 50. ve 60. günlerde olmak üzere üç kez hasat yapılmıştır. Hasat edilen bitkilerde verim, bitki boyu, aks uzunluğu, yeĢil aksam boyu, sürgün sayısı, kök yoğunluğu, kök uzunluğu, yaprak sayısı, renk, etüvde kuru ağırlıkları saptanmıĢtır. Belirlenen kalite parametreleri hasat zamanı, arpacık iriliğine ve bor uygulama dozlarına göre değişiklik göstermiştir. En yüksek bitki verimi 6321,02 kg/da ile III. hasatta ve 6253.73 kg/da ile orta boyutlu arpacıklardan elde edilmiştir. Bor uygulamaları bitki verimini %3.36-10.34 arasında değişen oranlarda arttırmıştır.Hasat dönemi ve arpacık iriliğine bağlı olarak bitki boyu, aks uzunluğu ve gövde kuru ağırlıklarında artışlar meydana gelmiştir. Anahtar kelimeler: YeĢil soğan, Arpacık, Bor, Hasat, Kalite This study was conducted in the application greenhouse and laboratory of the Department of Horticulture of the Faculty of Agriculture at Ordu University. Sets of Kantar topu variety were used as plant material. The sets were divided into 3 different group according to their diameters as 1.0-2.0, 2.0-3.0 and more than 3 cm. Peat-perlite mixture prepared at the rate of 3:1 was used as growth medium. The sets were planted into the plastic pots vases having the dimensions of 50x16x18 cm with the density of 270 pcs/m2 plant as 3 replication in completely randomized designs. Fertilizer doses were divided into equal amounts with boron application doses of 0, 50, 100, 200 and 400 g/da and given to the plants on the 15th and 25th days after planting. Plants were harvested in 3 times, made on the 40th, 50th, and 60th days after planting. Yield, plant height, axle length, green body length, number of shoots, root density, root length, number of leafs, color, dry weight in oven were determined in the harvested plants. The determined quality parameters differed according to the thickness of set and boron application doses during harvest. The highest yield was obtained in 3rd harvest as 6321.02 kg/da and from medium sized sets as 6253.73 kg/da. Boron applications increased the plant yield at the rates changing from 3.36 % to 10.34 %. Increases were determined in the plant height, axle length and leaf dry weights depending on the set thickness and harvest periods. Keywords: Green Onion, Set, Boron, Harvest, Quality
Collections