Bulancak karası dutunun bazı meyve özeliklerinin belirlenmesi ve çelikle çoğaltılması üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, Bulancak Karası dutunun bazı meyve özelliklerinin belirlenmesi ve çelikle çoğaltılması imkânlarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada Giresun ili Bulancak ilçesi Kuşluhan köyünde Kadir ŞAHİN isimli üretici bahçesinden alınan meyve örnekleri ve bir yıllık sürgünleri materyal olarak kullanılmıştır. Pomoloji çalışmasında örnek alınan meyvelerde çok sayıda meyve özelliği incelenmiştir. Çelikle çoğaltma çalışmasında ise 3 çelik alma zamanında (Mart, Temmuz ve Kasım) İndol Bütirik Asidin (IBA) dut çeliklerinin köklenmesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla dört farklı IBA dozu (0, 1000, 2000, 4000, 6000 ppm) üzerinde çalışılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, ortalama değerler üzerinden, meyve ağırlığı 5.07 g, meyve boyu 29.44 mm, meyve eni 16.25 mm, suda çözünür kuru madde miktarı (SÇKM) 9.87, pH 4.76 ve titre edilebilir asit miktarı (TEA) ise 0.10 olarak tespit edilmiştir. Bulancak karası dutunda, farklı dozlarda IBA uygulamalarında % 6.67-53.33 oranında köklenme başarısı elde edilmiştir. Dönemler açısından en yüksek köklenme oranı % 38.67 ile Kasım ayında alınan çeliklerde, en düşük köklenme değeri ise % 23.33 ile Mart dönemde alınan çeliklerde tespit edilmiştir Anahtar Sözcükler: Dut, İndol Bütirik Asit, Köklendirme, Pomoloji, This research was carried out to determine some fruit characteristics and the possibility of cutting propagation of Bulancak Karası mulberry. The plant material composed of fruit samples and one-year-old stem cuttings taken from the mulberry orchard of farmer Kadir Şahin in Kuşluhan village of Bulancak town of Giresun province. In pomological study, a number of fruit characteristics were determined in fruit samples collected from a farmer orchard. In cutting propagation study, to determine the effect of four doses (0, 1000, 2000, 4000, 6000 ppm) of indole butyric acid (IBA) on rooting of mulberry stem cuttings taken at three periods (March, July and November) was studied in a greenhouse experiment. The results of the study indicated that fruit weight was 5.07 g, fruit length was 29.44 mm, fruit width was 16.25 mm, water soluble dry matter was 9.87, pH was 4.76 and titratable acidity was 0.10. The application of different IBA doses in Bulancak Karası mulberry produced rooting ratios ranging from 6.67% to 53.33%. The highest rooting ratio of 38.67% was recorded from cuttings taken in November whereas the lowest rooting percentage of 23.33% was obtained from cuttings taken in March. Key Words: Indol Butiric Acid, Mulberry, Pomology, Rooting.
Collections