Tuzlu koşullarda farklı organik materyal uygulamalarının soğanda verim ve kalite üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, 2013-2014 yetiştirme sezonunda tuzlu koşullarda farklı organik materyal uygulamalarının soğanda verim ve kalite üzerine etkilerini belirlemek amacıyla Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü uygulama alanları ve laboratuvarlarında yürütülmüştür. Deneme 3 tekrarlı olarak tesadüf parselleri deneme desenine göre kurulmuştur. Bitkisel materyal olarak Kantartopu soğan çeşidinin arpacıkları kullanılmıştır. Saksılara toprakla karıştırılarak farklı organik materyal (humus 0, 75, 150, 300 kg/da; fındık zurufu kompostu 0, 3, 6, 9 t/da; çay atığı kompostu 0, 3, 6, 9 t/da) konulmuştur. Arpacıklar 4-5 cm yaprak uzunluğuna geldiğinde bitkiler tuz (0 mM ve 75 mM) stresine maruz bırakılmıştır. Hasat edilen bitkilerde verim ile bazı verim komponentleri ve bitki besin elementi içerikleri incelenmiştir. Araştırma bulgularına göre tuzlu koşullarda farklı organik materyal uygulamalarının kontrol parsellerine göre verim, aks uzunluğu, yeşil aksam uzunluğu, kök uzunluğu, bitki yaprak sayısı, kuru madde miktarı ile birlikte bitkilerin K ve Na içeriklerine etkileri önemli bulunmuştur. Organik materyal uygulamalarıyla kontrol parsellerine göre verim değerlerinde %22 ile %44 oranları arasında artış meydana gelmiştir. Anahtar Kelimeler: Yeşil soğan, Çay atığı kompostu, Fındık zurufu kompostu,Humus, Tuz stresi, Tuz toleransı, K+ ve Na+ Oranı This study was carried out to determine effects of different organic materials aplication on yield and quality of onion under saline conditions at Ordu University in 2013-2014 growing season. Experiment was established in completely randomized designed with 3 replicates. Sets of Kantartopu cultivar were used as plant material. Different organic materials mixed with soil in pots (hummus 0, 75, 150 and 300 kg/da), hazelnut husk compost (0, 3, 6 and 9 t/ha), tea waste compost 0, 3, 6 and 9 t/ha) was implemented. Plants were exposed to salt stress (0 mm and 75 mm) when come shallots of onion the length of 4-5 cm. Yield, yield components and some macro and micro nutrition contents of plants were measured after harvested plants. The results showed that effects of organic materials applications on saline conditions according to the control that yield, axle length, green body length, root length, number of plant leaves, the amount of dry matter, K and Na contents of lettuce were found to be significant. Results showed that the yield were increased between 22% and 44% by application of organic materials.Key words: Green onions, Tea waste compost, Hazelnut husk compost, Hummus, Saline stress, Salinity tolerance, K+ and Na+ rate
Collections