Piraziz elmasının soğukta muhafaza performansı üzerine farklı uygulamaların etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma yöresel bir elma çeşidi olan Piraziz elmasının soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince ağırlık kaybı, renk özellikleri (L*, kroma ve hue açısı), meyve eti sertliği, SÇKM, titre edilebilir asitlik, nişasta parçalanması, C vitamini, toplam fenolik bileşikler, toplam antioksidan kapasitesi ve duyusal analizler üzerine hasat öncesi aminoetoksivinilglisin (AVG) ve hasat sonrası Aloevera jel uygulamalarının etkisini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Çalışma kontrol uygulamasına ilave olarak, AVG, Aloevera jel ve AVG+Aloeverajel uygulaması olarak tasarlanmıştır. Çalışmada 125 mgL-1 AVG, tahmini hasat tarihinden 4 hafta önce püskürtme; % 20 v/v (1:5) Aloevera jeli ise soğukta muhafaza öncesinde 2-3 s batırma şeklinde meyvelere uygulanmıştır.Daha sonra tüm meyveler, 2 °C ve % 90+5 oransal nem koşullarında 180 gün süre ile muhafaza edilmiştir. Meyvelerde ölçüm ve analizler soğukta muhafazanın 30 günlük periyotlarında ve akabinde 20 °C'de 5 gün raf ömründe bekletilen meyveler üzerinde yürütülmüştür. Soğukta muhafaza süresince AVG uygulanmış meyvelerde ağırlık kaybı önemli derecede geciktirilmiştir. Meyve eti sertliği, soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince önemli derecede tüm uygulamalarda bir azalma göstermiştir. Soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince, tüm uygulamalarda nişasta parçalanması meydana gelmiştir. Toplam antioksidan kapasitesi ve C vitamini içeriği tüm uygulamalarda soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince azalmıştır. Benzer şeklide toplam fenolik içeriği, tüm uygulamalar için soğukta muhafaza ve raf ömrü analizlerinin 150. gününe kadar azalmıştır. AVG+Aloeverave Aloevera uygulanmış meyvelerin C vitamini içeriği soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince kontrol ve 180. günde yalnızca AVG uygulanmış meyvelerden önemli derecede daha yüksekbulunmuştur. Sonuç olarak AVG, meyve kalitesini daha uzun süre muhafaza etmek için bir araç olarak kullanılabilir. This study was carried out to determine the effects of post-harvest Aloe vera and pre-harvest aminoethoxyvinylglycine (AVG) treatments on weight loss, colour characteristics (L*, chroma and hue angle),fruit flesh firmness, soluble solids content (SSC), titratable acidity,starch degradation, vitamin C, total phenolics compounds, total antioxidant capacity and sensory analyses of Pirazizlocal apple cultivar fruits during cold storage and shelf life.The study was designed as control (non-treatment), Aloeveragel, MAP and MAP+Aloeveragel.Piraziz apple fruits were dipped to gel 2-3 second for Aloe vera treatment[% 20 v/v (1:5)]. 125 mgL-1 AVG was sprayed to 4 weeks before anticipated harvest time.Then, fruits were stored at 2 °C and 90+5% RH conditions for 180 days.Measure and analysis were implemented at 30 days interval for cold storage and shelf life (at 20 °C and 5 days). Weight loss was significantly delayed in AVG-treated fruits during cold storage. Fruit flesh firmness significantly reduced with all treatments during cold storage and shelf life. Starch degradation occurred in all treatments during cold storage and shelf life.Total antioxidant and Vitamin C contentdecreased during cold storage and shelf life for all treatments. Total phenolic content increased until150th day of cold storage and shelf life for all treatments, and then decreased. Vitamin C values ofAVG+Aloeveraand Aloe vera-treated fruits were significantly higher than the control and only AVG-treatedfruits in 180th day of cold storage and shelf life.As a result, AVG can be used as a tool to maintain fruit quality for a longer time.
Collections