Giresun koşullarında yetiştirilen `Hayward` kivi çeşidinde meyve gelişim sürecinde önemli kalite özelliklerinin değişimi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, 2015 yılında Giresun koşullarında yetiştirilen 'Hayward' kivi çeşidinde meyve gelişim periyodu süresince meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimlerin ortaya konulması amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada meyve gelişim süresince meyve ağırlığı, meyve boyutları (en, boy, kalınlık), hacim, meyve suyu randımanı, SÇKM, titre edilebilir asit, toplam şekerde düzenli artış görülmüştür. Meyve eti sertliği ve askorbik asit değerlerinde dalgalanmalar görülmekle birlikte genel olarak meyve gelişim süresince azalmıştır. Toplam kuru madde, pH, glukoz, sukroz, meyve kabuk kalınlığı değerleri meyve gelişim süresince dalgalanmalar göstermiş, genel olarak hasat ve yeme olumu dönemlerinde en yüksek değere ulaşmıştır. Çalışma sonucunda hasat olum döneminde fiziksel özelliklerden meyve ağırlığı 13.288 g ile 92.987 g, meyve eni 27.414 mm ile 53.193 mm, meyve boyu 34.913 mm ile 63.681 mm, meyve kalınlığı 24.713 mm ile 45.124 mm, hacim 13.710 ml ile 95.182 ml, kabuk kalınlığı 0.554 mm ile 1.272 mm, yoğunluk 0.941 g/ml ile 0.987 g/ml, meyve eti sertliği 7.632 kg/cm² ile 11.330 kg/cm², meyve suyu randımanı % 39.119 ile % 67.827 arasında değişim göstermiştir. Kimyasal özelliklerden SÇKM % 2.944 ile % 13.306, pH değeri 3.363 - 3.448, kuru madde miktarı % 5.437 ile % 15.051, TEA değeri % 0.484 - % 1.496, sukroz değeri 0.078 g/kg ile 1.912 g/kg, glukoz değeri 2.250 g/kg ile 34.917 g/kg, toplam şeker değeri 9.444 g/kg ile 121.417 g/kg, C vitamini değeri 43.056 mg/100g ile 117.167 mg/100g arasında değişim göstermiştir. Meyve kabuk renginde genel olarak parlaklığın meyve gelişim süresince azaldığı, a değerinin yeşilden açık kırmızı renge doğru değiştiği, b değerinin ise sarıdan açık sarı renge doğru değiştiği saptanmıştır. Meyve et renginde de meyve gelişim süresince parlaklığın genel olarak azaldığı, a değerinin yeşilden koyu yeşil renge değiştiğini, b değerinin de sarıdan koyu sarı renge doğru değiştiği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Kivi, 'Hayward', Meyve Gelişimi, Fiziksel, Kimyasal, Giresun This research was executed with the aim of exposing the physical and chemical changes in `Hayward` kiwifruit cultivar which was grown in Giresun province (Turkey) conditions during fruit development period in 2015. In search during fruit development in fruit weight, fruit dimensions (width, lenght, thickness), volume, fruit juice content, total soluble solid contents (brix), titratable acid and total sugar regular increase was seen. The fruit flesh firmness and the ascorbic acid (vitamin C) contents were seen and generally this floating decreased during fruit development. Total dry matter, pH, glukoz, sukroz, the value of fruit shell thickness the floating showed during fruit development and generally these went up the most high value in harvest periods. In study result from physical properties fruit weight showed change between 13.288 g - 92.987 g, fruit width 27.414 mm - 53.193 mm, fruit length 34.913 mm - 63.681 mm, fruit thickness 24.713 mm - 45.124 mm, fruit volume 13.710 ml - 95.182 ml, shell thickness 0.554 mm - 1.272 mm, fruit density 0.941 g/ml - 0.987 g/ml, flesh firmness 7.632 kg/cm² - 11.330 kg/cm², fruit juice content % 39.119 – 67.827. From chemical properties TSSC (brix) showed change between % 2.944 - % 13.306, pH value 3.363 – 3.448, dry substance amount % 5.437 - % 15.051, TEA value % 0.484 - % 1.496, sukroz value 0.078 g/kg – 1.912 g/kg, glukoz value 2.250 g/kg – 34.917 g/kg, total sugar value 9.444 g/kg – 121.417 g/kg, vitamin C value 43.056 mg/100g – 117.167 mg/100g. In fruit Shell color generally brightness decreased during fruit growing up, a value turned into from green to light red color, b value turned into from yellow to light yellow was determined. In fruit flesh color during fruit growing up brightness generally decreased, a value turned into from green to dark green color, b value turned into from yellow to dark yellow was determined. Key Words: Kiwifruit, 'Hayward', Fruit Development, Physical, Chemical, Giresun
Collections