0900 Ziraat kiraz çeşidinin meyve kalitesi üzerine metil jasmonat uygulama rejimlerinin etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Araştırma, hasattan önce farklı aralıklarla uygulanan 2 mM metil jasmonatın (MeJA) 0900 Ziraat kiraz çeşidinin farklı hasat zamanlarındaki (hasat ve hasat+7. gün) kalite özellikleri üzerine olan etkilerini belirlenmek amacıyla 2019 yılında yürütülmüştür. Çalışmada, tahmini hasat ve tahmini hasattan bir hafta sonra meyve ve çekirdek ağırlığı, meyve ve çekirdeğin boyutsal özellikleri, renk özellikleri, solunum hızı, meyve sertliği, çatlama indeksi, suda çözünür kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik, C vitamini, toplam fenolik bileşikler, toplam flavonoid, toplam monomerik antosiyanin ve antioksidan aktivitesi gibi kalite özellikleri belirlenmiştir. Meyve ve çekirdek ağırlığı MeJA2 ve MeJA3 uygulamaları ile önemli derecede azalmıştır. Hasadın geciktirilmesi ile meyvenin boyutsal özelliklerinin belirgin biçimde arttığı tespit edilmiştir. Genel olarak, MeJA uygulanmış meyvelerde daha yüksek renk değerleri ölçülmüştür. Hasadın geciktirilmesi ile L* ve b* değerlerinin tüm uygulamalarda azalış, aksine a* değerlerinin ise artış gösterdiği tespit edilmiştir. MeJA uygulanmış meyveler daha yüksek solunum hızına sahip bulunmuştur. Hâlbuki daha düşük sertlik ve çatlama indeksi gözlenmiştir. Hasadın geciktirilmesi ile meyvelerde önemli derecede daha düşük solunum hızı ve sertlik görülmüştür. Aksine meyvelerde çatlama artmıştır. MeJA ile muamele olmuş kiraz meyvelerinde, her iki ölçümde de önemli derecede daha düşük SÇKM ve asitlik ölçülmüştür. İlk ölçüm döneminde MeJA uygulamalarının C vitamini, toplam fenol, toplam flavonoid, toplam monomerik antosiyanin ve antioksidan aktivitesi kontrol ile benzer seviyedeyken, ikinci ölçüm döneminde, MeJA uygulamalarından kontrole kıyasla önemli derecede daha yüksek değerler ölçülmüştür. Hasadın geciktirilmesi ile SÇKM, C vitamini, toplam fenol, toplam flavonoid, antosiyanin ve antioksidan aktivitesinde artış, titre edilebilir asitlik içeriğinde ise azalış görülmüştür. Sonuç olarak MeJA uygulama rejimlerinin kalite özelliklerinin korunumu ve çatlamanın azaltılması için potansiyel bir araç olarak kullanılabileceği açığa çıkarılmıştır. The study was carried out to determine the effects of 2 mM methyl jasmonate (MeJA) on quality properties at different harvest date (harvest, harvest+7 day) of 0900 Ziraat sweet cherry cultivar in 2019 years. In the examined, quality properties as fruit and stone weight, size traits of fruit and stone, color trait, respiration rate, firmness, cracking index, soluble solids content (SSC), titratable acidity, vitamin C, total phenolic, total flavonoid, total antioxidant activity and total monomeric anthocyanin were determined. Fruit and stone weight was reduced significantly with MeJA2 and MeJA3 treatments. It was determined that the size traits of the fruit increased distinctly by delaying the harvest. In general, color values were measured higher in fruits treated with MeJA. L * and b * values were decreased in all treatments, whereas a * values were increased by delaying the harvest. Fruit treated with MeJA had higher respiratory rate. However, their was observed lower firmness and cracking index. Respiration rate and firmness were measured lower in late harvested fruits. On the contrary, cracking of fruits increased. In both measurements, In MeJA-treated sweet cherries were measured significantly lower SSC and acidity. In first measurement periyods, vitamin C, total phenolic, total flavonoid, total monomeric anthocyanin and antioxidant activity of MeJA treatments were same level with control, whereas in second measurement period, it was measured significantly higher values contrast to control than MeJA treatments. By delaying the harvest, it was found increase in SSC, vitamin C, total phenolic, total flavonoid, anthocyanin and antioxidant activity but titratable acidity. As a results, It has been revealed that MeJA treatment regimens can be used as a potential tool for maintaining quality properties and reducing cracking.
Collections