Muş ilindeki saplı meşe (Quercus robur subsp. pedunculiflora) yaprak ve palamudu ile bu ağaçtan elde edilen gezo pekmezinin antioksidan aktivitelerinin tayini
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Serbest oksijen radikalleri vücutta sürekli olarak oluşturulur ve antioksidan mekanizmalar tarafından ortadan kaldırılarak hücre hasarı önlenmiş olur. Eğer bu reaksiyonlar serbest oksijen radikalleri lehine gerçekleşirse hücre hasarına yol açar, bu olaya `oksidatif stres` adı verilir. Bu çalışmada Muş ve Bitlis yöresinde saplı meşe (Quercus robur subsp. pedunculiflora)'sinin yaprakları üstünde oluşan, yapraklardaki deformasyon veya bitkinin kendini korumak için salgıladığı , besin ve tedavi amaçlı kullanılan şıranın antioksidan miktarının tayini amaçlanmıştır. Bu şıraya halk arasında gezo pekmezi adı verilir. Bu ağacın palamudu, palamut içi, yaprağı ve şıra (gezo pekmezi)sı alkol ve suda ekstresi elde edildi. Elde edilen bu ekstreler standart olarak bilinen BHA, BHT ve askorbik asit gibi antioksidanlarla ABTS, DPPH, ferik tiyosiyanat metodlarına göre farklı konsantrasyonlarda oranına bakılarak spektofotometrede incelenerek rapor edildi. Bitkide bulunan antioksidan özelliğe sahip olan temel bileşiklerin ve bunların neden olduğu toplam antioksidan kapasitenin oranı belirlenmesi amaçlanmıştır. Oxygen free radicals in the body are created continuously and cell damage can be prevented with eliminating.by antioxidant mechanisms. If these reactions occur in favor of free oxygen radicals lead to cell damage, this event is called `oxidative stress`. In this study, it is aimed to determine the amount of antioxidant of stum that had formed on top of the leaves of pedunculate oak (Quercus robur subsp. pedunculiflora) in Muş and Bitlis province, deformation on leaves or secreted by the plant to protect itself, nutritional and therapeutic. This stum is called gezo molasses among the people. Extract was obtained from the acorn of this tree, acorn-house, leaves, and fruit juice (gezo syrup) in alcohol and water.These extracts were derived from BHA, BHT and antioxidants such as ascorbic acid, ABTS, DPPH, looking at the ratio at different concentrations according to the methods of ferric thiocyanate, examined at spektofotometer and reported.It is aimed to determine ratio of the total antioxidant capacity and basic compounds contained in the plant, which has antioxidant properties.
Collections