Kayın (Pleurotus ostreatus) ve shiitake (Lentinus edodes) mantar misellerinin gelişimi üzerinde manyetik alan uygulamalarının etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada; kayın (Pleurotus ostreatus) ve shiitake (Lentinus edodes) mantarları miselinin gelişimi üzerinde manyetik alan uygulamalarının etkisi araştırılmıştır. Otoklavda 121 oC sıcaklıkta 30 dakika steril edilmiş Malt Extract Agar (MEA) besi ortamı, 9 cm çapındaki petri kaplarına 0,5 milimetre yüksekliğinde yaklaşık 30 mililitre kadar koyulmuştur. Daha sonra laboratuvar koşullarında steril bir şekilde, besi ortamlı petri kaplarına ayrı ayrı iki tür mantar misellerinin ekimi yapılmıştır. Manyetik alan(MA) uygulaması için mantar miselleri farklı sürelerde (5, 10, 15 ve 30 dakika ) ve değişik manyetik alan şiddetlerine (0,25; 0,5; 1, 5, 10, 50 ve 100 militesla ) selonoid içerisinde maruz bırakılmışlardır. Kontrol ve farklı manyetik alan şiddetlerine maruz bırakılan miseller 23 oC sıcaklık ve %95 nem ortamı sağlanarak gelişmeye alınmıştır. Gelişme gösteren mantar miselleri ikişer gün ara ile gelişimleri kayıt altına alınarak 20 gün boyunca misel gelişim hızları tespit edilmiştir. Misellerin gelişme hızına ilişkin olarak elde edilen veriler ile farklı manyetik alan şiddetleri ve uygulama süreleri için SPSS18 istatistik programı ile varyans analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde shiitake mantar misel gelişimi ile manyetik alan şiddetinin arasında istatistiksel olarak fark görüldüğü (p<0,05), kayın mantar miseli gelişimi ile manyetik alan şiddeti arasında istatistiksel olarak bir fark olmadığı (p>0,05) tespit edilmiştir. Çıkan farklılıkları ortaya koyabilmek amacıyla LSD testi uygulanmıştır. Shiitake mantar miselinin gelişim hızı için 15 ve 30 dk süreyle 5mT'lık MAŞ'nin uygulanmasının daha iyi olduğu, kayın mantar miselinin gelişim hızı için de 5 dk süreyle 0,5 mT'lık MAŞ'nin uygulanmasının daha iyi olduğu tespit edilmiştir. In this study, the effect of magnetic field applications on mycelium growth of oyster (Pleurotus ostreatus) and shiitake (Lentinus edodes) mushrooms were examined. 30 ml, %2 Malt Extract Agar (MEA) which autoclaved in 121ᵒC at 30 minutes placed on 9 cm diameter petri dishes. Then mycelia of these mushrooms placed on petri dishes in sterile conditions. Applications were made to mushroom mycelia under various magnetic field intensity (0,25; 0,5; 1, 5, 10, 50 and 100 mT) with different time intervals (5, 10, 15, 30 min.) in solenoid. Then, cultures were incubated at 23oC and %95 humidity. Once a two day, growth rates of fungal mycelia was measured for 20 days. Variance analysis was performed with SPSS18 for different magnetic field intensities and intervals of application. The obtained results were evaluated with shiitake mushroom mycelial growth seen significant differences between the magnetic field strength (p <0.05), with the development of beech mushroom spawn is not a significant difference between the magnetic field intensity (p> 0.05) were identified. LSD test was performed in order to show the differences. Growth rate of the micellar shiitake mushrooms for 15 and 30 min with the application of MAS is better 5 mt'lık, beech mushroom mycelium growth rate of the well for 5 min at 0,5 mT MAS implementation of has been determined that better.
Collections