Kastamonu yöresi bazı yenilebilir mantarların kimyasal özelliklerinin tayini
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Mantarlar Türkiye'de uzun bir kullanım geleneğine sahiptir, güçlü bir kimyasal bileşik kaynağı olarak da bilinirler. Bu çalışmada, Kastamonu yöresi ormanlarından yaygın olarak yetişen ve halk tarafından da toplanılarak tüketilen beş farklı mantar türünün; Boletus edulis (çörek mantarı), Hydnum repandum (kirpi mantarı), Cantharellus cibarius (horoz mantarı), Craterellus cornucopioides (borazan mantarı) ve Ramaria fennica, antioksidan özellikleri, toplam fenolik içerikleri (TFİ), Amino asit değerleri ve element içerikleri belirlenmiştir. Antioksidan özellikleri bakımından yapılan değerlendirmeler sonucunda, test edilen mantarların İnhibisyon yüzdeleri %2,38 ile %88,05 arasında değişirken, IC50 (inhibisyon konstantresi) değerleri 0.03 ile 13.98 mg/mL arasında belirlenmiştir.Mantarların, Folin-Ciocalte yönetmi ile ölçülen toplam fenolik içerikleri (TFİ) mantarların, 7742,2-657,4mg GAEs/kg arasında değişiklik gösterirken. B. edulis ve R. fennica'nın en yüksek TFİ değerlerine sahip oldukları tespit edilmiştir(7742,2–6431,6mg GAEs/kg). Bunları sırasıyla C. cibarius,H.repandumve C. cornucopioides takip etmiştir (sırasıyla 2178,8, 1320,9 ve 657,4mg GAEs / kg).Mantarların element içerikleri iseendüktif kuplajlı plazma optik emisyon spektrometrisiyle (ICP-OES) belirlenmiştir.Son olarak organik bileşik içerikleri ise GC-MS ile tespit edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda belirlenen organik bileşiklerin miktarları H. repandum'da 56, C. cibarius'da 52, R. fennica'da 54, B. edulis'de 53 ve C. cornucopioides'de 49 bileşik şeklindedir. . Yapılan analizler sonucunda Kastamonu yöresinde yaygın olarak yetişen bu beş mantar türünden özellikle B. Edulis protein kaynağı zengin olarak tüketilebilecek mantar türü olarak belirlenirken; R. Erica'nın farmakolojik özellikleri yönünden daha zengin bir mantar olduğu bu tür özelliklerinin kullanımına yönelik çalışmaların artması gerekmektedir. Fungi have a long tradition in Turkey, also known as a powerful sources of chemical compounds.In this study, five different mushroom species, which are widely grown in the Kastamonu region forests and collected and consumed by the public, Antioxidant properties, total phenolic contents (TFI), Amino acid values and elemental contents were determined in the following order: Boletus edulis, Hydnum repandum, Cantharellus cibarius, Craterellus cornucopioides and Ramaria fennica.As a result of the antioxidant properties, inhibition percentages of the tested fungi ranged from 2.38% to 88.05%, while IC50 (inhibition constants) values ranged from 0.03 to 13.98 mg / mL.The total phenolic contents (TFI) of fungi, measured by Folin-Ciocalte-directed fungi, varied between 7742.2-657.4mg GAEs / kg. B. edulis and R. fennica were found to have the highest TFI values (7742,2-6431,6mg GAEs / kg). These were followed by C. cibarius, H.repandumve C. cornucopioides (2178,8, 1320,9 and 657,4mg GAEs / kg, respectively).The elemental contents of the fungi were determined by means of an inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP-OES).Finally, organic compound contents were determined by GC-MS. The quantities of organic compounds determined as the result of the analyzes made are 56 in H. repandum, 52 in C. cibarius, 54 in R. fennica, 53 in B. edulis and 49 in C. cornucopioides.As a result of the analyzes, it is determined that among these five fungi species which are widely grown in Kastamonu region, B. edulis protein source is a type of fungus which can be consumed richly; There is a need to increase the use of such properties, which is a richer fungus in terms of the pharmacological properties of R. erica.
Collections