Show simple item record

dc.contributor.advisorAltuner, Ergin Murat
dc.contributor.authorDemirkapi Kalin, Duygu
dc.date.accessioned2020-12-06T12:07:08Z
dc.date.available2020-12-06T12:07:08Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-11-28
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/100429
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, farklı ekstraksiyon yöntemlerinin (çalkalama, maserasyon ve soxhlet) bitkilerin antimikrobiyal aktivitesine etkisini test etmektir. Tıbbi ve aromatik özelliğe sahip olan Zingiberaceae familyasından üç faklı rizom zencefil (Zingiber officinale), havlıcan (Alpinia officinarum) ve zerdeçal (Curcuma longa) ile çalışılmıştır. Bitki örneklerinden özütler, çalkalama ve maserasyon için % 70 etanol kullanılarak, soxhlet için petrol eteri, n-hekzan, kloroform, aseton, metanol ve su ile ekstrakte edildikten sonra antimikrobiyal aktivitesi belirlenmiştir. Bu özütler, 18 farklı mikroorganizmaya (Bacillus subtilis DSMZ 1971, Enterobacter aerogenes ATCC 13048, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Enterococcus faecium, Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa DSMZ 50071, Pseudomonas fluorescens P1, Salmonella enteritidis ATCC 13075, Salmonella infantis, Salmonella kentucky, Salmonella typhimurium SL 1344, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Staphylococcus epidermidis DSMZ 20044, Listeria innocula, Listeria monocytogenes, Enterococcus durans ve Candida albicans DSMZ 1386) karşı test edilmiştir. Çalışmada, minimum inhibisyon konsantrasyonu (MİK) ve minimum bakterisidal/fungisidal konsantrasyonu MBK/MFK testleri kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar; bitki örneklerinden aktif madde ekstraksiyon yönteminin etkiyi nasıl değiştirdiğini açıkça ortaya koymaktadır. Bu sebeple bitki kökenli bileşiklerin anti-infektif özellikleri ile ilgili yapılacak herhangi bir araştırmada tek bir yöntem ile ekstraksiyon yerine, birden fazla ekstraksiyon yönteminin kullanılması önem arz etmektedir.
dc.description.abstractThe purpose of this study is to investigate the effects of different extraction methods (agitation, maceration and soxhlet) on the antimicrobial activity of plants. Zingiberaceae family, which has medicinal and aromatic properties, has been studied with three different rhizomes ginger (Zingiber officinale), galangal (Alpinia officinarum) and turmeric (Curcuma longa). The extracts of plant samples were prepared by 70% ethanol for agitation and maceration, and by petroleum ether, n-hexane, chloroform, acetone, methanol and water for the soxhlet. These extracts have been tested against 18 different microorganisms (Bacillus subtilis DSMZ 1971, Enterobacter aerogenes ATCC 13048, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Enterococcus faecium, Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa DSMZ 50071, Pseudomonas fluorescens P1, Salmonella enteritidis ATCC 13075, Salmonella infantis, Salmonella kentucky, Salmonella typhimurium SL 1344, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Staphylococcus epidermidis DSMZ 20044, Listeria innocula, Listeria monocytogenes, Enterococcus durans and Candida albicans DSMZ 1386) In this study, minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal/fungicial concenration (MBC/MFC) methods were used.Obtained results; clearly demonstrates how the method of extracting active ingredients from plant samples changes the activity. For this reason, it is important to use more than one extraction method instead of extraction by a single method in any research related to the anti-infective properties of plant-derived compounds.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleEkstraksiyon yöntemlerinin bitkilerin antimikrobiyal aktivitesine etkisinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of the effect of extraction methods to the antimicrobial activity of plants
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-11-28
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10197496
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid520055
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess