Kütükte istiridye mantarı (Pleurotus ostreatus (Jacq. ex Fr.) P. Kumm.) üretiminin ekonomik analizi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
İstiridye mantarı, son zamanlarda herkes tarafından tanınan ve tüketilen bir mantar konumuna ulaşmıştır. Bu mantar, dünyada ve Türkiye'de, tarımsal üretimi yapılan en önemli ilk üç mantar türü arasındadır. Bu tezde kırsal kalkınma aracı olarak kullanılmak istenen kayın ve kavak kütüğünde istiridye mantarı üretiminin ekonomik olarak uygulanabilir olup olmadığı test edilmiştir. Çalışma verileri kurulan serada kayın ve kavak kütüklerinde yapılan istiridye mantarı üretimi ve satış verilerinden oluşmaktadır. Hem sera içerisinde ve hem de sera dışarısında yapılan üretim sonucu elde edilen veriler Net bugünkü değer (NBD), Fayda Masraf Oranı (FMO), Geri ödeme süresi (GÖS), İç karlılık oranı (İKO) yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Yapılan analiz sonuçları sera içerisindeki kayın kütüklerinde yapılan üretimin piyasa faiz oranına göre daha fazla gelir getirdiğini ve ekonomik olarak uygulanabilir olduğunu göstermektedir. Oyster mushrooms have recently become a recognized and consumed mushroom in the world and one of the most important mushroom types in terms of agricultural production in Turkey. In this thesis, it is tested whether oyster mushroom production is economically feasible in beech and poplar log, which is used as a rural development tool. The study data consist of oyster mushroom production and sales values in beech and poplar logs in and out of the greenhouse. The data obtained from the production both inside and outside the greenhouse were evaluated using Net Present Value (NPV), Benefit Cost Ratio (FMO), Repayment Period (RP), Internal Rate of Return (IRR).present value methods. The results of the analysis indicated that the production of this mushroom on beech logs in the greenhouses yielded more income than the corresponding ones in the market interest rate which made it economically viable.
Collections