Beyler Baraj Gölü`nün (Devrekani-Kastamonu) su kalitesinin incelenmesi ve su ürünleri yetiştiriciliği açısından değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada Kastamonu'nun Devrekani ilçesinde bulunan Beyler Baraj Gölü'nün fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik su kalite parametreleri araştırılmış ve su ürünleri yetiştiriciliği açısından suyun kullanılabilirliği değerlendirilmiştir. Bu amaçla göl üzerinde belirlenen dört farklı istasyondan her ay bir kez olmak üzere on iki ay süreyle su numuneleri temin edilmiştir. Gerekli laboratuvar uygulamaları ve istatistiki analizler gerçekleştirildikten sonra elde edilen verilen Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliği'nde bulunan kıtaiçi yerüstü su kaynaklarının sınıflandırma sistemine göre değerlendirilmiştir. Buna göre, Beyler Baraj Gölü'nün sıcaklık, pH, çözünmüş oksijen, kondüktivite, nitrit, amonyum, KOİ, BOİ bakımından I. Kalite sular sınıfına girdiği tespit edilirken, nitrat bakımından II. kalite, fosfat bakımından da IV. kalite su sınıfına girdiği ortaya konulmuştur. Toplam koliform bakteri yükü bakımından II. kalite, fekal koliform bakteri bakımından ise III. kalitede olduğu müşahede edilmiştir. Turbidite bakımından yönetmelikte herhangi bir referans limit bulunmasa da Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa birliğinin belirtmiş olduğu standart limitler içerisinde olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak Beyler Baraj Gölü sularının Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliği bağlamında kıta içi yerüstü su kaynaklarının genel kimyasal ve fiziko-kimyasal parametreler açısından I. Sınıf kaliteli su sınıfında olduğu belirlenmiştir. Bu sebeple Beyler baraj gölünde bundan sonraki çalışmalarda gölün yetiştiricilik potansiyeli hesap edilmesi sureti ile yetiştiricilik yapmak isteyenlere uygun bir yetiştiricilik alanı olabilme potansiyeli olabileceği önerilmektedir. In this study, physical, chemical and microbiological water quality parameters of Beyler Dam Lake located in Devrekani district of Kastamonu were investigated and water usability was evaluated in terms of aquaculture. For this purpose, water samples were obtained from four different stations on the lake once a month for twelve months. After performing required laboratory practices and statistical analyzes, obtained data were evaluated according to surface waters classification system in Water Pollution Control Regulation. Accordingly, it was determined that Beyler Dam Lake was classified as Class I in terms of temperature, pH, dissolved oxygen, conductivity, nitrite, ammonium, COD, BOD; Class II in terms of nitrate and Class IV in terms of phosphate. The lake was in Class II in terms of total coliform and in Class III in terms of fecal coliform bacteria. Although there is no reference limit in the regulation in terms of turbidity, it has been determined that it was within the standard limits specified by the World Health Organization and the European Union. As a result, water of Beyler Dam Lake was determined to be in Class I within the context of Water Pollution Control Regulation in terms of general chemical and physico-chemical parameters of terrestrial surface waters. For this reason, it is suggested that the potential of being a suitable fish culture location of Beyler Dam Lake for those who wish to cultivate is present.
Collections