Kastamonu ilinde yetiştirilen siyez buğdaylarında (Triticum monococcum) toprak- tahıl arasında mineral madde ve bazı fizikokimyasal nitelikleri açısından toprak- tahıl arasındaki ilişkinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Toprağın biyo-dinamik yapısı, asit-baz dengesi, kimyasal reaksiyonları ve toprak elementleri arasında gerçekleşen reaksiyonlar, bitkilerin besin alımına ve buna bağlı olarak da bitkilerin besin içeriğine tesir etmektedir. Bu çalışmada, Kastamonu yöresinde yetiştirilen siyez buğdayı (Triticum monococcum) ile yetiştiği toprak arasındaki ilişki mineral madde, ağır metal ve bazı fizikokimyasal nitelikler açısından araştırılmıştır. Kastamonu'da siyez buğdayı üretiminin en yoğun olduğu dört ilçede 20 lokasyondan alınan toprak örnekleri mikro-makro besin elementleri, ağır metaller, organik madde, pH ve saturasyon içerikleri açısından araştırılmıştır. Yetiştirilen siyez buğdayı örneklerinde ise mineral madde, ağır metal, kül, yağ, protein, kavuz, hektolitre, bindane ağırlığı analizleri gerçekleştirilmiştir. Siyez buğdaylarında tespit edilen mineraller arasındaki ilişki korelatif olarak incelenmiş ve Ca/Mg, Ca/K, Mg/K, Mg/Fe ve K/Fe düzeyleri ve Co elementi ile Ca, Mg, Na elementleri arasındaki ilişkilerin istatistiksel olarak (p<0,05) anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Toprak analizlerinde Ca, K, Mn ve Fe elementleri açısından ilçelere göre farklılıkların istatistiki olarak anlamlı (p<0,05) olduğu bulunmuştur. İlçeler arası buğdayların kıyaslamada Ca, Mg, Fe ve Co elementleri açısından ilçeler arası farklılıkların istatistiki olarak anlamlı (p<0,05) olduğu belirlenmiştir. The bio-dynamic structure of the soil, acid-base balance, chemical reactions and reactions between soil elements affect the nutrient uptake of plants and consequently the plant nutrient content.In this study, the relationship between Einkorn wheat (Triticum monococcum) grown in Kastamonu region and the soil was investigated in terms of mineral matter, heavy metal and some physicochemical properties. Soil samples taken from 20 locations in four districts where Einkorn wheat production is the highest in Kastamonu were investigated in terms of micro-macro nutrients, heavy metals, organic matter, pH and saturation. In addition, mineral, heavy metal, ash, fat, protein, husk/ grain rate and hectoliter weight analyzes were performed in Einkorn wheat samples.Correlation analysis was performed between the minerals determined in Siyez wheats. The relationship between Ca / Mg, Ca / K, Mg / K, Mg / Fe and K / Fe and the relationship of Co with Ca, Mg and Na were statistically significant (p <0.05). As a result of soil analysis, the differences in terms of Ca, K, Mn and Fe were found to be statistically significant (p <0.05). The differences between the districts in terms of Ca, Mg, Fe and Co content of Einkorn were statistically significant (p <0.05).
Collections