Kastamonu ili süt sığır popülasyonunda süt verimine ait genetik varyans unsurlarının ve kalıtım derecesinin tahmini
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Kastamonu ilinde yetiştirilmekte olan Kültür Irkı ve Kültür Irkı Melezi süt sığırlarının süt verim kayıtları değerlendirilmiştir. Bu amaçla Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği'ne bağlı 2206 işletmelerden 10573 laktasyon kaydı alınmıştır. Süt verimi özelliği olarak 305 Gün Süt Verimi(GSV) üzerinde durulmuştur. Kalıtım Derecesi ve Genetik Varyans Unsurlarının tahmini Bilgisayar programı yardımıyla hesaplanmıştır.305 GSV özelliği üzerine etkili makro çevre faktörlerinden Laktasyon sırasına göre 1.2. ve 3. Laktasyon için sırasıyla Kalıtım Derecesi 0,473-0,291 ve 0,211 tahmin edilmiştir. İç İçe Gruplar Deneme Tertibi (Nested – Hierarchical Design) kullanılmış ve hesaplamalar Bilgisayar İstatistik Paket Programı ile yapılmıştır.Sonuç olarak; süt verimine ait hesaplanan kalıtım derecesi Kastamonu'daki süt sığırı popülasyonunda yapılacak ıslah çalışmalarında seleksiyon kriteri olarak kullanılıp seleksiyondaki başarıyı arttırabileceği düşünülmektedir. In this study, milk yield sources of culture breed and culture breed crossbred dairy cattle in Kastamonu province were evaluated. For this purpose, 10.573 lactation records were obtained from 2206 members of the Cattle Breeders' Association of Turkey. 305 Day Milk Yield (DMY) was emphasized as a milk yield feature. Estimation of Heritability Grade and Genetic Variance elements were calculated with the help of computer program. Heritability 0,473-0,291 and 0,211 were estimated respectively in lactation order, which is one of the macro environmental factors affecting 305 DMY trait. Nested - hierarchical design was used and calculations were made with Computer Statistical Package Program.As a result; heritability calculated for milk yield can be used as selection criteria in breeding studies in dairy cattle population in Kastamonu.
Collections