Tersine lojistik ve Karaman Organize Sanayi Bölgesinde gıda sektöründe tersine lojistiğin değerlendirilmesine yönelik bir uygulama
dc.contributor.advisor | Çevik, Osman | |
dc.contributor.author | Dirik, Meryem | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T11:52:55Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T11:52:55Z | |
dc.date.submitted | 2012 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/100033 | |
dc.description.abstract | Tersine Lojistik günümüzde tedarik zincirinde kabul görmüş anahtar süreçlerden birisidir. Ekonomik ve ekolojik nedenler, kurumsal ve sosyal sorumluluklar, yasalar, sürdürülebilir gelişme, yasalar, doğal kaynakların korunması, daha az malzeme ve kaynak tüketimi gibi nedenlerden dolayı Tersine Lojistik faaliyetleri işletmeler açısından önem arzetmektedir. Bu anlamda tersine lojistiğin sistematik biçimde ele alınması ekolojik, ekonomik ve yasal zorunluluk haline gelmektedir.İade edilen, kullanım ömrü bitmiş olan ya da tüketicinin yeni ürün aldığı için elden çıkardığı ürünlerin geri toplanması süreci, üretici açısından önemli maliyet kalemleri oluşturabilecek bir süreçtir ve stratejik öneme sahiptir. Ürünlerin müşterilerden ilk toplanmalarının nasıl yapılacağı, sonrasında toplanan ürünlerin sınıflandırılması, ayrıştırılması, bakım ya da en az zararla bertaraflarının gerçekleştirilmesi, sınıflandırma ve ayrıştırma sonucunda oluşan yarı mamul, hammadde kaynakları ya da atıkların hangi kanallarla hedef noktalarına iletileceği sorunları, üzerinde durulması gereken önemli konulardır.Bu çalışmada Karaman Organize Sanayi Bölgesi'nde gıda imalatı sektöründe faaliyet gösteren firmaların tersine lojistik süreçlerinin işleyişleri incelenerek mevcut durum ortaya konulmuştur. Yapılan çalışmada işletmelerin tersine lojistik algısı saptanarak bu konu hakkındaki bilgi düzeyleri ölçülmüştür.Çalışma sonunda adı geçen sektördeki firmaların tersine lojistik konusunda yeterli bilinç düzeyinde olmadıkları, bu konuda daha fazla çalışmaları gerektiği kanaatine varılmıştır. | |
dc.description.abstract | Reverse logistics is one of the adopted supply chain processes. Reverse logistic activities become more important because of economic and ecological conditions, institutional and social responsibilities, sustainable development, environment protection laws, and the aim of material and resource use. Therefore wider implementation of reverse logistics is becoming economic, ecological and legal necessity.The process of collecting the returned products, items that end its expected life or the products that are left by the consumer due to purchase of new one is costly and is strategically noteworthy. The methods of collecting products from customers, classification of collected products, decomposition of the products, their maintenance with minimum waste, guidance of decomposed, semi-finished products and wastes to the related departments are important issues to be concerned.In this study we examine reverse logistics processes of the firms that operate in food manufacturing industry in Karaman organized industrial zone. The current logistics situation of the industries is explored. Firms? perception about logistics and reverse logistics is surveyed and their awareness on reverse logistics is detected.The study has led to a conclusion that the companies in the mentioned sector lack awareness in reverse logistics and that more work needs to be done in the field. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Tersine lojistik ve Karaman Organize Sanayi Bölgesinde gıda sektöründe tersine lojistiğin değerlendirilmesine yönelik bir uygulama | |
dc.title.alternative | Reverse logistics: A case for assessment of reverse logistics in food indusrty in Karaman Organized İndustry | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | İşletme Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Logistics | |
dc.subject.ytm | Reverse logistics | |
dc.subject.ytm | Food sector | |
dc.subject.ytm | Karaman | |
dc.identifier.yokid | 452252 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 320282 | |
dc.description.pages | 148 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |