Show simple item record

dc.contributor.advisorSadi, Gökhan
dc.contributor.authorKol, Sevim
dc.date.accessioned2020-12-06T11:40:50Z
dc.date.available2020-12-06T11:40:50Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/99694
dc.description.abstractBu çalışmada, Lepista nuda, Lycoperdon molle, Craterellus cornucopioides, Leucoagaricus leucothites, Laccaria laccata ve Armillaria mellea'nın in vitro sitotoksik, antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri araştırılmıştır. Mantarların biyoaktif içerikleri (toplam fenolik, toplam flavonoid, β-karoten ve likopen içeriği), DPPH serbest radikal yakalama ve indirgeme gücü aktiviteleri test edilmiştir. En yüksek toplam fenolik asit miktarı her iki ekstrede de L. molle (Su; 57,12 µg/mg, metanol; 59,52 µg/mg) olarak belirlenmiştir. En yüksek β-karoten içeriğini su ekstresinde L. molle (3,990±0,091 µg/mg) ve metanol ekstresinde L. nuda (7,697±0,164 µg/mg) göstermiştir. En yüksek likopen içeriği ise su ekstresinde C. cornucopioides (2,492±0,009 µg/mg), metanol ekstresin de L. nuda'da (6,643±0,135 µg/mg) belirlenmiştir. Flavonoid miktarının en fazla olduğu tür metanol ekstresinde C. cornucopioides (1,83 µg/mg), su ekstresinde ise L. molle (4,061 µg/mg)'dir. DPPH yakalama aktivitelerine göre en yüksek etkiyi L. molle'nın metanol ekstresi göstermiştir. Antimikrobiyal test sonuçlarına göre en fazla etki L. nuda'nın su ekstresinde, HepG2 hücre canlılığı üzerine en yüksek etkiyi ise L. laccata türünün su ekstresi göstermiştir. Sonuç olarak çalışılan türlerin tamamının belirli oranlarda antioksidan özelliğe sahip olduğu, L nuda'nın su ekstresinin bütün mikroorganizmalar üzerinde olmamakla beraber en yüksek antimikrobiyal etkiyi gösterdiği ortaya çıkarılmıştır. HPLC ile gerçekleştirilen analizlerde mantar türlerinin hepsinde en yüksek oranda bulunan fenolik asitlerin p-kumarik asit ve gallik asit oldukları, L. molle metanol ve su ekstresinde p-kumarik asit, L. leucothites ekstrelerinde ise gallik asit yüksek oranda tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada incelenen mantar türlerinin insan vücudunda çeşitli metabolik faaliyetler sonucu meydana gelen hücre hasarını azaltabilecekleri ve zararlı mikroorganizmaları inhibe edebilecekleri belirli oranlarda HepG2 ve MCF-7 gibi hücrelere karşı sitotoksik etkiye sahip oldukları belirlenmiştir
dc.description.abstractAntioxidant, antibacterial and in vitro cytotoxic protperties of Lepista nuda, Lycoperdon molle, Craterellus cornucopioides, Leucoagaricus leucothites, Laccaria laccata and Armillaria mellea was evaluated in this study. Bioactive ingredients of macrofungi (total phenolics, total flavonoids, β-carotene and lycopene), DPPH radical scavenging activities and reducing powers were determined. L. molle (water; 57,12 µg/mg, methanol; 59,52 µg/mg) were determined to have highest phenolic contents. Highest β-caroten contents were present in the aqueous extracts of L. molle (3,990±0,091 µg/mg) and methanolic extracts of L. nuda (7,697±0,164 µg/mg). Water extracts of C. cornucopioides (2,492±0,009 µg/mg) and methanolic extratcs of L. nuda (6,643±0,135 µg/mg) contains the top levels of lycopene contents among the others.Water extracts of C. cornucopioides (1,83 µg/mg) and methanolic extracts of L. molle (4,061 µg/mg) contains the largest amount of flavonoid as compared to other macrofungi. L. molle methanol extracts revealed the highest DPPH radical scavenging activities. Water extracts of L. nuda was the most effective agaist microorganisms and L. laccata was the most cytotocic macrofungi against HepG2 cell growth. As a result, all the studied macrofungi has some degree of antioxidant potential and antibacterial activities of L. nuda was superior over the other species. HPLC analysis revealed that p-coumaric acid and gallic acid were the most predominatig phenolics in studied macrofungi and both aqueous and methanolic extracts of L. molle contains very high p-coumeric acid levels. Besides, high amount of gallic acid were determined in both extracts of L. leucothites. In summary, this study revealed that aforementioned macrofungi species would reduce the cellular damages as a result of free radicals, inhibit the growth of pathogen microrganisms and have some degree of cell growth inhibitory potential at least to the certain cell lines such as HepG2 and MCF-7.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleYenilebilir bazı makromantar türlerinin in vitro sitotoksik özelliklerinin incelenmesi
dc.title.alternativeEvaluation of in vitro cytotoxic properties of some edible macrofungi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10107396
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid430139
dc.description.pages115
dc.publisher.disciplineMoleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess