dc.contributor.advisor | Bayraç, Abdullah Tahir | |
dc.contributor.author | Yildiz, Elif | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T11:38:33Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T11:38:33Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-02-27 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/99626 | |
dc.description.abstract | Hidroksimetil furfural (HMF) balın kalitesinin bozulduğunu gösteren kimyasal birindekstir. Balın uygun olmayan koşullarda depo edilmesi ve bala uygulanan ısıl işlemlerbalda HMF oluşumunu arttırmaktadır. Bu çalışmada, spektral, Seliwanoff, HPLC veWinkler yöntemi kullanarak balda HMF miktarını tespit edecek yöntemler optimizeedildi. Ayrıca, dışarıdan HMF eklenen bal örneklerinin ve çeşitli sıcaklık sürelerde ısılişlem uygulanan bal örneklerinin içerisinde oluşan HMF miktarı bu dört yöntem ileanaliz edildi. Bu dört yöntem için gerçeklik, kesinlik, özgünlük, tespit limiti (LOD),tayin limiti (LOQ), geri kazanım ve doğrusallık gibi performans parametreleri ve ölçümbelirsizliği hesaplandı. Sonuç olarak sırasıyla spektral, Seliwanoff, HPLC ve Winklermetotlarına ait geri kazanım değerleri %98,2, %100,2, %102,5 ve %103,3 olarak LODdeğereleri ise 0,0011mg HMF/0,1g bal, 0,0007 mg HMF/0,1g bal, 0,0004 mgHMF/0,1g bal ve 0,0012 mg HMF/0,1g bal olarak belirlendi. Buna ek olarak,Seliwanoff yöntemiyle HMF miktarını daha kolay ve hızlı bir şekilde tespit etmek içinkolorimetrik renk tabanlı kâğıt tipi bir sensörün ilk aşaması tamamlandı. Son yıllardaher alanda yaygın olarak kullanılan kolorimetrik biyosensör ile HMF tayininin kolay,hızlı ve düşük maliyette yapılması hedeflendi. | |
dc.description.abstract | Hydroxymethyl furfural (HMF) is a chemical index showing the deterioration of honeyquality. The storage of honey in unsuitable conditions and the heat treatment applied tothe honey increases the formation of HMF in honey. In this study, spectral, Seliwanoff,HPLC and Winkler methods were used to determine the amount of HMF in honey.Furthermore, the amount of HMF that spiked into honey samples and formed by heattreatment were analyzed by these four methods. Trueness, precision, specificity, limit ofdetection (LOD), limit of quantification (LOQ), recovery, linearity and measurementuncertainty were calculated. Recovery was determined as 98.2%, 100.2%, 102.5%,103.3% and LOD was determined as 0.0011mg HMF/0,1g honey, 0.0007 mg HMF/0,1g honey,0.0004 mg HMF/0.1g honey, 0.0012 mg HMF/0,1g honey for spectral, Seliwanoff, HPLCand Winkler methods respectively. In addition, the first phase of a colorimetric color-based paper-type sensor was completed to more easily and quickly detect the amount ofHMF by the Seliwanoff method. In recent years, it has been aimed to make HMFdetermination easy, fast and low cost with colorimetric biosensor which is widely usedin all areas. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyomühendislik | tr_TR |
dc.subject | Bioengineering | en_US |
dc.title | Balda hidroksimetil furfural tayini | |
dc.title.alternative | Determination of hydroxymethyl furfural in honey | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-02-27 | |
dc.contributor.department | Biyomühendislik Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10229283 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 533917 | |
dc.description.pages | 128 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |