Şeker pancarı küspesi ve buğday kepeğinden ferulik asit eldesi
dc.contributor.advisor | Bayrakcı, Mevlüt | |
dc.contributor.author | Gün, Mensur | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T11:37:22Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T11:37:22Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-10-30 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/99590 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada; HCl ile farklı çözücü oranlarında (1:25 ve 1:50) farklı asit değerlerinde (0,1 N ve 1 N) farklı sıcaklıklarda (80 ve 100º C) ve farklı ekstraksiyon sürelerinde (60 ve 180 dk)yapılan çalışmalar sonucunda şeker pancarı küspesi için en yüksek ferulik asit (FA) konsantrasyonunu 195 ppm olarak 1 N' lik HCl ile 1:50 oranında 100º C de 300 rpm de 180 dk karıştırarak elde edilirken, buğday kepeği için en yüksek FA konsantrasyonu 355 ppm olarak yine 1 N' lik HCl ile 1:50 oranında 100º C de 300 rpm de 180 dk karıştırarak elde edilmiştir. Metanol ile ve enzim ile farklı çözücü oranlarında ve farklı ekstraksiyon sürelerinde yapılan çalışmalar sonucunda şeker pancarı küspesi için çok düşük değerlerde FA elde edilirken, buğday kepeği için ise nispeten daha yüksek FA konsantrasyonu elde edilmiştir. NaOH ile farklı çözücü oranlarında (1:25 ve 1:50) farklı alkali değerlerinde (0,1 N ve 1 N) farklı sıcaklıklarda (80 ve 100º C) ve farklı ekstraksiyon sürelerinde (60 ve 180 dk) yapılan çalışmalar sonucunda şeker pancarı küspesi için en yüksek FA konsantrasyonunu 748 ppm olarak 1 N' lik NaOH ile 1:50 oranında 100º C de 300 rpm de 180 dk karıştırarak elde edilirken, buğday kepeği için en yüksek FA konsantrasyonu 1,9 ppm olarak 0,1 N' lik NaOH ile 1:50 oranında 100º C de 300 rpm de 180 dk karıştırarak elde edilmiştir. Ekstraksiyonda elde edilen ferulik asit miktarı, HPLC ile tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, working with HCI in different solution mixes (1:25 and 1:50), with different acid levels (0.1N and 1N), at different temperatures (80º C and 100º C), and for different extraction times (60min and 180min), the highest ferulic acid concentration has been observed as 195 ppm for sugar beet pulp when HCI solution mixed in 1:50 rate, with 1N acid level, at 100º C, with 300rpm in 180min. With the same conditions, the highest ferulic acid concentration has been observed as 355 ppm for wheat bran, similarly when HCI solution mixed in 1:50, with 1N acid level at 100º C, with 300rpm in 180min. A similar study was carried out with methanol and Enzyme in different solution mixes and for different extraction times. For sugar beet pulp, it yielded the lowest level of FA, whilst for wheat bran it yielded a marginally higher level of FA. Working with NaOH in different solution mixes (1:25 and 1:50), with different alkaline levels (0.1N and 1N), at different temperatures (80º C and 100º C), and for different extraction times (60min and 180min), the highest ferulic acid concentration has been observed as 748 ppm for sugar beet pulp when NaOH solution mixed in 1:50 rate, with 1N alkaline level, at 100º C, with 300rpm in 180min. With the same conditions, the highest ferulic acid concentration has been observed as 1.9 ppm for wheat bran, when NaOH solution was mixed in 1:50, with 0.1N alkaline level at 100º C, with 300rpm in 180min. The amount of ferulic acid obtained in the extraction was determined by HPLC. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyomühendislik | tr_TR |
dc.subject | Bioengineering | en_US |
dc.title | Şeker pancarı küspesi ve buğday kepeğinden ferulik asit eldesi | |
dc.title.alternative | Ferulic acid dispension from sugar beet pump and wheat bran | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-10-30 | |
dc.contributor.department | Biyomühendislik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Bread wheat | |
dc.subject.ytm | Sugar beet pulp | |
dc.subject.ytm | Amylopectin | |
dc.identifier.yokid | 10281995 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 572534 | |
dc.description.pages | 74 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |