Show simple item record

dc.contributor.advisorAteş Sönmezoğlu, Özlem
dc.contributor.authorBozkurt, Elif
dc.date.accessioned2020-12-06T11:35:56Z
dc.date.available2020-12-06T11:35:56Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-03-02
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/99547
dc.description.abstractSüt insan beslenmesinde en önemli temel gıda kaynaklarından biridir. Ancak hijyenik koşullar sağlanmadan üretilmesi, saklanması, işlenmesi ve gerekli kontrollerin yapılmaması durumunda insan sağlığına zararlı maddeler içermektedir. Bacillus cereus doğada yaygın olarak bulunan ve gıda zehirlenmesine neden olan patojen bir bakteridir. Son yıllarda özellikle B. cereus ile kontamine olan süt ve süt ürünlerinin insan sağlığı üzerine olumsuz etkileri olduğu, kontamine süt ve süt ürünlerinin muhafazası sırasında toksin madde oluşturdukları bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı; çiğ süt ile pastörize süt örneklerinde gıda zehirlenmesi ve kalite kaybı gibi olumsuz etkilere neden olan B. cereus bakterisinin moleküler düzeyde tür tespitinin yapılmasıdır. Süt örneklerinde B. cereus' un moleküler tespiti amacıyla IAC, 16S rRNA, nheA, nheB/nheC, hblC ve hblD gen bölgelerine spesifik yedi adet primer kullanılmıştır. Çalışma sonucunda incelenen 13 adet süt örneğinden sekizinde Bacillus cereus bakterisi moleküler olarak tespit edilmiştir. Bu çalışmada spesifik primerler kullanılarak yapılan moleküler tür teşhisi ile süt ve süt ürünlerinde B. cereus'un hızlı ve güvenilir bir şekilde tespit edilebileceği ortaya konulmuştur.
dc.description.abstractMilk is one of the most important basic food sources in human nutrition. However, it contains substances harmful to human health if it is produced, stored, handled without the hygienic conditions and the necessary controls are not performed. Bacillus cereus is a pathogenic bacterium that is common in nature and causes food poisoning. In recent years, it has been reported that especially milk and milk products contaminated with B. cereus have negative effects on human health and toxin substances are formed during the storage of contaminated milk and milk products.The aim of this study is to molecularly determine the species of B. cereus bacterium which causes negative effects such as food poisoning and quality loss in raw milk and pasteurized milk samples. Seven primers specific to IAC, 16S rRNA, nheA, nheB/nheC, hblC and hblD gene regions were used for the molecular determination of B. cereus in milk samples. At the end of the study, Bacillus cereus bacteria were detected as molecular in eight of the 13 milk samples. In this study, it has been revealed that B. cereus can be detected quickly and reliably in milk and dairy products by molecular species identification using specific primers.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyomühendisliktr_TR
dc.subjectBioengineeringen_US
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titlePastörize ve çiğ sütlerde bacillus cereus`un moleküler tespiti
dc.title.alternativeMolecular detection of bacilus cereus in pasteurized and raw milk
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-03-02
dc.contributor.departmentBiyomühendislik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBacillus cereus
dc.subject.ytmMilk
dc.identifier.yokid10325672
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid613005
dc.description.pages54
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess