Show simple item record

dc.contributor.advisorSekmen, Perihan
dc.contributor.authorÖnem Koç, Esra
dc.date.accessioned2020-12-06T11:26:37Z
dc.date.available2020-12-06T11:26:37Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/99298
dc.description.abstractDizel yakıttaki kükürt oranının azaltılması i?lemi egzoz emisyonları açısından istenilen hedefleri sağlarken yağlayıcılık özelliğinin azalması problemlerini ortaya çıkarmı?tır. Ara?tırmalar, kükürt içermeyen, zehirleyici olmayan, bozunabilir, oksijen içerikli ve yenilenebilir biyodizelin mükemmel yağlayıcılık özelliği sağladığını bildirmektedir. Bu çalı?mada, yakıtların yağlayıcılık özelliklerinin belirlenmesinde kullanılan yöntemler incelenmi? ve HFRR metodu ve Pin-On-Disk a?ınma cihazı ile keten tohumu, kavun ve karpuz çekirdeklerinden üretilmi? biyodizel ve dizel yakıtı ile hacimsel olarak %4, %20 ve %50 oranında biyodizel karı?tırılarak yakıtlarının yağlayıcılık özellikleri belirlenmi?tir. Ayrıca, bu yakıtların dinamik ve kinematik viskoziteleri ile farklı sıcaklıklardaki yoğunlukları ölçülmü?tür. Dizel yakıtına biyodizel ilave edilmesiyle yağlayıcılık özelliğininiyile?tiği belirlenmi?tir. Dizel yakıtının yağlayıcılık özelliğini iyile?tirmek için biyodizel ilavesinin önerilmesi aynı zamanda kendisinin de bir yakıt olmasıdır.
dc.description.abstractThe reduction of sulphur rates in fuel has provided expected goals in the view of exhaust emissions but this reduction has lead to negative results such as lubrication problems of engine apparatuses which are lubricated by fuel. The researches has shown that biodiesel, sulphur free, non toxic , biodegrodoble and renewable and containing oxygen, provides a perfect lubrication for the engines. In this study, the lubrication features of biodiesel and diesel fuels which were produced from flax, melon and water melon seeds and biodiesel concentrations in rates of 4%, 20% and 50% has been compared ; kinematic viscosities of these fuels have been measured and densities in different heats has been evaluated. HFFR test was made by MAM (Marmara Research Center) and it has been observed that lubrication of biodiesel which are produced from flax, melon and watermelon has reasonably increased.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMakine Mühendisliğitr_TR
dc.subjectMechanical Engineeringen_US
dc.subjectTeknik Eğitimtr_TR
dc.subjectTechnical Educationen_US
dc.titleBiyodizel yakıtların yağlayıcılık özelliklerinin araştırılması
dc.title.alternativeThe research on lubrication features of biodiesel fuels
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentMakine Eğitimi Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid344004
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKARABÜK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid246560
dc.description.pages76
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess