Safran çiçeğinin dondurarak kurutulması
dc.contributor.advisor | Özkaymak, Mehmet | |
dc.contributor.author | Acar, Bahadir | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T11:23:54Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T11:23:54Z | |
dc.date.submitted | 2011 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/99214 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, safran çiçeğinin dondurarak kurutulması ve güneşte kurutulması karşılaştırılmıştır. Her biri 1000 mg olarak belirlenen toplam 4 adet dondurarak kurutulmuş safran numuneleri ve yine her biri 1000 mg olan toplam 4 adet güneşte kurutulmuş safran numunelerinin, içeriğinde bulunan ve etken maddesi olan safranal ve krosin miktarlarını belirlemek için TÜBİTAK ATAL'da HPLC (High performance liquid chromatography) analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçları değerlendirildiğinde dondurarak kurutulmuş numunelerin safranal miktarı, güneşte kurutulan numunelerin safranal miktarından 5 kat fazla olduğu görülmüştür. Dondurarak kurutulan numunelerdeki krosin miktarı ise güneşte kurutulan numunelerin krosin miktarından yaklaşık % 40 daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Dondurarak kurutulan safran çiçeğinin toplam 16 saatlik kurutma süresince ağırlık kaybı verileri kaydedilmiştir. Bu veriler MATLAB programı kullanılarak 10 farklı matematik model üzerinde uygulanmıştır. Kullanılan modellerdeki tahmini standart hata (RMSE), ki-kare (x2) ve regresyon katsayıları (R2) kullanılarak modellerinsonucundaki hata analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Page modelinin diğer modellere göre deneysel sonuçlara daha yakın olduğu belirlenmiştir. Numuneler için bulunan istatiksel hata değerleri; R2, x2, RMSE değerleri sırasıyla 0.0065, 0.000453 ve 0.02127 olarak bulunmuştur. | |
dc.description.abstract | In this study, saffron flower drying with different methods, which are under the sun and freezing drying methods, were compared. 1000 mg weight four different samples, which are dried with freezing method, and 1000 mg four different samples, which are dried under the sun, were analyzed with HPLC (high performance liquid chromatography) to estimate the amount of safranal and crocin contents at TUBITAK ATAL. When analyze results were observed, freezing method dried samples include five times amount of safranal content then under the sun dried samples were seen. Additionally, amount of crocin content of freeze dried samples are 40% higher than sun dried samples were estimated. During totally 16 hours drying time, Freeze dried saffron flower weight loss rate datas had been recorded. These datas have been applied 10 different mathematical models with MATLAB software. Estimated standard error for used models was analyzed with using (RSME), chi-square (x2) and regression factor (R2). According to results Page model gave closer results to experimental results then other models.Statistical error values for samples were calculated in the order of R2, x2, RMSE, and values are 0.0065, 0.000453 and 0.02127. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Teknik Eğitim | tr_TR |
dc.subject | Technical Education | en_US |
dc.title | Safran çiçeğinin dondurarak kurutulması | |
dc.title.alternative | Freeze drying of saffron | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Makine Eğitimi Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Saffron | |
dc.subject.ytm | Drying | |
dc.subject.ytm | Freeze drying | |
dc.identifier.yokid | 403449 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KARABÜK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 287405 | |
dc.description.pages | 151 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |