R260 kalite rayların optimum mantar sertleştirme parametrelerinin belirlenmesi ve mekanik özelliklerinin incelenmesi
dc.contributor.advisor | Ahlatcı, Hayrettin | |
dc.contributor.author | Koymatcik, Hüseyin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T11:19:44Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T11:19:44Z | |
dc.date.submitted | 2012 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/99088 | |
dc.description.abstract | Bu yüksek lisans tezi kapsamında R260 kalite raylardan mantarı sertleştirilmiş R 350 HT kalite rayların laboratuar ortamında üretilebilirliğinin test parametrelerin belirlenmesi amaçlanmıştır.Rayın sıcaklığı hadde çıkışında 900 oC'de olduğundan, laboratuar koşullarında gerçek koşulların simülasyonu yapılabilmesi için ostenitleme sıcaklıkları 900, 850 ve 800 oC olarak belirlenmiştir. Soğutma yöntemi olarak daldırma ve püskürtme metodları seçilmiştir. Yağ, % 3 bor yağı katkılı su ve basınçlı su ve su+hava karışı, kullanılan soğutuculardır.Soğutma süresi olarak 10, 15, 20, 30 ve 60 saniye belirlenmiştir. 900 oC'de 60 saniye için yağda, % 3 bor yağı katkılı suda daldırma ve su püskü ısıl işlemi uygulanmış rayların sertlik ve mikroyapı incelemeleri, yağda daldırmadan su püskürtmeye doğru sertlikte artış ve mikroyapıda incelme ile sonuçlanmıştır.800, 850 ve 900 oC'de 10-30 saniye için su ve su+hava püskürtme ısıl işlemi uygulanmış rayların, belirli sıcaklıkta ısıl işlem süresinin artması ve belirli bir süre için ostenitleme sıcaklığının artması ile sertliğinde artış meydana gelmiştir. Su+hava karışımının kullanılması ile bu artış belirginleşmiştir. | |
dc.description.abstract | At the scope of this M.Sc. thesis, the productibility of R350 HT rails from R260 rails in laboratory conditions is examinedSince the rail milling temperature is approximately 900 C, austeniting temperatures are defined as 900, 850, 800 C to make an accurate simulation. Dipping and spraying methods are selected for cooling. Selected cooling agents are oil, water+%3 boron oil, air plus water mixture and compresssed water.10, 15, 20, 30 and 60 seconds are selected as cooling times. At 900 C of austeniting temperature, for 60 seconds dipping in oil and % 3 boron oil+water, and water spraying cooling regines are applied. Hardness is increased and micro structure got finer from dipping to sprayingAt 800, 850 and 900 C of austeniting temperatures for 10-30 seconds water and water air mixture sprayed rails. Hardness is increassed with increasing heat treatment time and increasing austeniting temperatures. This increase can be seen more obviously by using air+water mixture. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Metalurji Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Metallurgical Engineering | en_US |
dc.title | R260 kalite rayların optimum mantar sertleştirme parametrelerinin belirlenmesi ve mekanik özelliklerinin incelenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of optimum head hardening parameters and investigation of mechanical properties of R260 grade rails | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Rails | |
dc.subject.ytm | Heat treatment | |
dc.subject.ytm | Hot rolling | |
dc.subject.ytm | Hardening | |
dc.identifier.yokid | 438353 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KARABÜK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 316276 | |
dc.description.pages | 103 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |