Show simple item record

dc.contributor.advisorKeskin, İnan
dc.contributor.authorArslan, Ömer
dc.date.accessioned2020-12-06T10:54:49Z
dc.date.available2020-12-06T10:54:49Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-09-09
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/98337
dc.description.abstractBu tez kapsamında zayıf ve şişebilen zeminlerin şişme, mukavemet ve geçirimlik özelliklerinin traverten tozu ile iyileştirilebilirliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca bu amaç doğrultusunda zemin iyileştirme aracı olarak kullanılabilecek traveten toznun performansı detaylı olarak analiz edilmiş ve aynı zamanda traverten tozunun zeminin hidrolik özelliklerine etkisi de tartışılmıştır. Buna ek olarak çalışmanın bir çıktısı olarak zeminlerin hidrolik özeliklerindeki değişimin mekanik özelliklerine olan katkısı karşılaştırmalı olarak tartışılmıştır. Bu çalışmada Tokat bölgesinden alınan ve yüksek şişme potansiyeline sahip bentonit kili ve Karabük ili Eskipazar ilçesi traverten ocaklarının atığı olan traverten tozu kullanılmıştır. Çalışma kapsamında kil zemine ağırlığınca % 10, % 20, %30 ve %40 oranlarında traverten tozu eklenilerek numuneler oluşturulmuş ve hazırlanan bu karışımlar 0 - 7 - 14 - 21 - 28 - 35 ve 42 gün sürelerinde kürlendirilerek her kür süresinde numunelere serbest basınç, kesme kutusu, şişme basıncı ve geçirimlilik deneyleri uygulanmıştır. Bulgular sonucunda traverten tozu katkısının bentonit kilinin mühendislik özelliklerini iyileştirdiği, şişme potansiyelini azaltırken, geçirimlilik katsayısını ise artırdığı değerlendirilmiştir. Aynı kür süresinde artan oranlara katkı maddesi eklenmiş bentonit numunelerinin geçirimlilik katsayısı artarken; serbest basınç dayanımı, kohezyon ve içsel sürtünme açısının arttığı, şişme basıncı değerinin ise azaldığı görülmüştür.
dc.description.abstractIn this thesis, it is aimed to determine the swelling, strength and permeability properties of the weak and swellable soils with travertine powder. In addition, the performance of traverse dust, which can be used as a soil improvement tool for this purpose, has been analyzed in detail and also the effect of travertine powder on the hydraulic properties of the ground is also discussed. In addition, as an outcome of the study, the contribution of the changes in hydraulic properties of soils to mechanical properties is discussed. In this study, travertine powder, which is taken from Tokat region and has high swelling potential and waste of travertine quarries of Bentonite clay and Eskipazar district of Karabük province, has been used. Within the scope of the study, 10%, 20%, 30% and 40% by weight of travertine powder were added to the clay floor and samples were prepared and prepared. These mixtures were cured at 0 - 7 - 14 - 21 - 28 - 35 and 42 days periods. Nonconfined, direct shear box, swelling pressure and permeability tests were applied. As a result of the findings, it was evaluated that travertine powder additive improves engineering properties of bentonite clay, decreases swelling potential and increases permeability coefficient. While the permeability coefficient of bentonite samples with additive additive increased in the same curing time increased; free compressive strength, cohesion and internal friction angle increased, swelling pressure value decreased.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİnşaat Mühendisliğitr_TR
dc.subjectCivil Engineeringen_US
dc.titleTraverten tozu ile stabilize edilmiş bir zeminin mukavemet özelliklerindeki değişimler ile hidrolik geçirgenliğinin labaratuvar boyutlarında belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of hydraulic performance in laboratory dimensions by changes in the strength of the stabilized floor with travertine powder
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-09-09
dc.contributor.departmentİnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBentonite
dc.subject.ytmTravertine
dc.subject.ytmSoil improvement
dc.identifier.yokid10259488
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKARABÜK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid558132
dc.description.pages98
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess