Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzyürek, Dursun
dc.contributor.authorKoçak, Salih Çağatay
dc.date.accessioned2020-12-06T10:51:36Z
dc.date.available2020-12-06T10:51:36Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-12-18
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/98240
dc.description.abstractBu çalışmada, yaşlandırma işlemine tabi tutulmuş ve içerisine farklı oranlarda Tantalyum ve Titanyum ilave edilerek üretilen 17-4 PH paslanmaz çelik alaşımlarının korozyon davranışlarının incelemesi yapılmıştır. Hazırlanan alaşım tozları soğuk presleme (800 MPa )ile ham numuneler şeklinde üretilmiştir. Üretimi gerçekleştirilen ham numunelere 10-6 milibar vakum uygulanarak 1300 °C'de 1 saat sinterleme işlemine tutulmuş olup fırın ortamında oda sıcaklığına kadar soğutulmuştur. Daha sonra Tantalyum ve Titanyum ilave edilen numuneler 480 °C'de vakumlu fırın ortamında 1, 4 ve 8 saat yaşlandırmaya tabi tutulmuştur. Bu işlemler sonrasında tantalyum (Ta) ve titanyum (Ti) ilave edilen numuneler taramalı elektron mikroskobu (SEM+EDS), X-ışını kırınımı (XRD), yoğunluk ve sertlik ölçümleri ile karakterize edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, farklı oranlarda Ta ilave edilen (%0,15-%0,30-%0,45-%0,60) 17-4 PH paslanmaz çeliğin yoğunluklarının, % Ta oranıyla birlikte hem yoğunluklarının hem de sertliklerinin arttığı belirlenmiştir. Artan Ta oranıyla birlikte korozyon direncinin arttığı, artan yaşlandırma süresinin ise Ta ilaveli alaşımın korozyon direncini düşürdüğü gözlemlenmiştir. Ayrıca, farklı oranda Ti ilave edilen (%0,5-%1- %1,5-%2) 17-4 PH paslanmaz çeliğin yoğunluklarının artan % Ti oranıyla birlikte azaldığı, sertliklerinin ise arttığı belirlenmiştir. Yine artan Ti oranıyla birlikte alaşımın korozyona karşı direnci artmış, yaşlandırma süresi arttıkça alaşımın korozyon direncinin düştüğü gözlemlenmiştir.
dc.description.abstractIn this study, the corrosion behavior of 17-4 PH stainless steel alloys produced by adding tantalum and titanium in different proportions was investigated. The prepared alloy powders are produced as raw samples with coldpressing (800 MPa). The green compacts which were produced were sintered at 1300 ° C for 1 hour by applying vacuum to 10-6 milibar and cooled to room temperature in the furnace environment. Tantalum and titanium added samples were the naged at 480 ° C for 1, 4 and 8 hours in a vacuum ovenenvironment. After these processes, tantalum (Ta) and titanium (Ti) were added to the samples, scanning electronmicroscopy (SEM + EDS),X-ray diffraction (XRD), density and hardness measurements were made by making necessary measurements. As a result of the studies performed, different concentrations of 0.1% -0.1% -0.4% -0.45% -0.40% of the densities of 17-4 PH stainless steel have the same. It was determined that after 8 hours aging time increased. It has been observed that corrosion resistance increases with increasing Ta ratio and increasing aging time decreases corrosion resistance of Ta addition alloy. In addition, 17-4 PH stainless steel densities decreased with in creasing Ti%, hardness increased and 17-4 PH alloys were added in the alloys of stainless steel, with a different ratio of Ti added (0.5% -1% - 1.5% - 2%). Again with the increased Ti ratio, the corrosion resistance of the alloy increased and the corrosion resistance of the alloy decreased with increasing aging time.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMetalurji Mühendisliğitr_TR
dc.subjectMetallurgical Engineeringen_US
dc.subjectMühendislik Bilimleritr_TR
dc.subjectEngineering Sciencesen_US
dc.titleYaşlandırılmış 17-4 ph paslanmaz çeliklere ilave edilen alaşım elementlerinin korozyon davranışına etkisi
dc.title.alternativeThe effect of alloy elements added on against corrosion behavior added to against 17-4 ph stainless steels
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-12-18
dc.contributor.departmentİmalat Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10298476
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKARABÜK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid595900
dc.description.pages92
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess