Show simple item record

dc.contributor.advisorVatansever, Leyla
dc.contributor.authorVargün, Fatma
dc.date.accessioned2020-12-06T10:27:45Z
dc.date.available2020-12-06T10:27:45Z
dc.date.submitted2005
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/97590
dc.description.abstract5.0ZET Kars Piyasasından Toplanan Süt ve Kremalardan Stafilokokların İzolasyonu ve Toksin Oluşturma Yeteneklerinin Belirlenmesi Bu projenin amacı Kars piyasasında satışa sunulan süt ve kremalardan Stafilokokların izolasyonu ve bunların toksin oluşturma yeteneklerinin belirlenmesidir. Kars piyasasında satışa sunulan 40 süt ve 30 krema örneğinden sırasıyla 160 ve 52 stafilokok izole edilmiştir. Sütlerden elde edilen 160 stafılokok izolatından 22'sinin (%13,75) ve kremalardan elde edilen 52 stafılokok izolatından 9'unun ((%17,3) insan plazması ile yapılan koagulaz testi sonucunda koagulaz pozitif stafılokok (KPS) olduğu belirlendi. Sütten elde edilen 160 stafılokok izolatının 4'ü (%2,5) metisiline, l'i (% 0,62) vankomisine ve 52 krema izolatının 6'sı (%11,54) metisiline, l'i (%1,92) vankomisine karşı direnli bulundu. Toplam 60 stafılokok izolatının toksin oluşturma yeteneği incelendi. Toplam 38 süt izolatından 6 tanesinin ve toplam 22 krema izolatından 1 tanesinin stafilokok enterotoksini üretme yeteneğinde olduğu belirlendi. Kremadan elde edilen 1 enterotoksijenik stafilokok sadece SEA toksini üretme yeteneğinde iken, sütten elde edilen 1 izolat aynı anda SEA, SEB, SEC ve bir izolatta SEA, SEB, SEC ve SEE toksini üretme yeteneğinde bulundu. Sütten elde edilen iki izolat ise sadece SEE ve bir izolatta SEA üretme yeteneğinde bulundu. Sonuç olarak incelenen süt ve krema örneklerinin toplum sağlığı açısından stafilokokkal gıda zehirlenmesi oluşturabilme riski taşıdıkları ortaya konmuştur. Bu nedenle özellikle süt ve kremaların sağlıklı hayvanlardan elde edilmesi, sağım ve üretim sırasında hijyenik kurallara uyulması, taşıma ve muhafazanın soğukta ve hijyenik kurallara uygun olarak yapılması ve süt üreticilerinin bilinçlendirilip eğitilmesi gerekmektedir. 46
dc.description.abstract6. SUMMARY Isolation of Staphylococci From Milk and Cream Sold in Kars Market and Detection of Their Enterotoxigenicity The aim of this project was isolation of staphylococci from milk and cream, sold in Kars market and detection of their enterotoxigenicity. A total of 160 staphylococci from 40 milk samples and 52 staphylococci from cream samples were isolated. A 22 (% 13,75) isolate from 160 milk isolates and 9 ( % 17,3) isolates from 52 cream isolates were determined using human plasma as KPS. From all the milk isolates, 4 (% 2,5) of them were resistance to methycillin and one of them was resistance to vancomycine. Similarly, from all the cream samples 6 (% 1 1,54) of them were resistance to methycillin and one (%1,92) of them was resistance to vancomycin. A total of 60 staphylococci isolates were investigated for their enterotoxigenicity. From 38 milk isolates and 22 cream isolates, 6 isolates and only one isolate respectively were found to be produce staphylococcal enterotoxin. One staphylococ isolated from cream samples only produced SEA and one staphylococ produced SEA, SEB, SEC and one staphylococ produced SEA, SEB, SEC and SEE isolated from milk samples. Two isolates produced SEE and one isolate produced SEA from milk samples. In conclusion, investigated milk and cream samples can be cause staphylococcal food poisoning and can be dangerous for public health. For this reason, milk and cream should be supplied from healthy animals and milking and cream production, transporting this product to market and keeping in market has to be done in cold condition and according to hygien rules. At the same time milk producer and workers should be informed and educated for possible health risk. 47en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.titleKars piyasasından toplanan süt ve kremalardan stafilokokların izolasyonu ve toksin oluşturuma yeteneklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeIsolation of staphylococci from milk and cream sold in Kars market and detection of their enterotoxigenicity
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid184948
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAFKAS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid164813
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess