Show simple item record

dc.contributor.advisorMaraşlı, Şaban
dc.contributor.authorArslan, İnayet
dc.date.accessioned2020-12-06T10:26:50Z
dc.date.available2020-12-06T10:26:50Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/97562
dc.description.abstractGünümüzde sağlıklı gıda tüketimine olan eğilimin paralelinde gıda tüketimine verilen önem artmaktadır. Bu nedenle özellikle antimikrobiyal özelliklerinden dolayı bal, önemli sağlıklı gıda maddelerinden biri olarak düşünülür. Ancak kanserojen özelliğe sahip olan ve bir petrol ürünü olan naftalinin arıcılar tarafından yaygın şekilde Bal Mumu Güvesi ve Varoa'ya karşı kullanılması balın tüketimi ve pazarlanmasında büyük bir problem ve risk meydana getirmektedir. Yukarıda bahsedilen nedenlerden dolayı, bu çalışmada Türkiye' de arıcılıkta büyük bir rol oynayan Kars ve Ardahan bölgelerinde üretilen ballarda naftalin kalıtısının saptanması amaçlanmıştır.Gaz kromatografisinde, ölçülen 44 bal örneğinin yalnızca 2. ve 8. örneklerde naftalin kalıntısı ortaya çıktı.
dc.description.abstractAt the present time there is an increase for the attention to the food consumption in parallel to an inclination to the healthy food consumption. For this reason, honey, particularly it's antimicrobial characteristics, is considered as one of important healthy foodstuffs. However, naphthalene which is a petrol byproduct and has a carcinogenic characteristics, is widely used by the beekeepers against beeswax moth and varoa diseases which constitutes a great problem and risk for the honey consumption and marketing of the honey. In the present study, for these reasons mentioned above, it was aimed to determine naphthalene residues in the honey produced in the Kars and Ardahan regions which play an important role for the apiculture in Turkey.Gas Chromatography revealed naphthalene residues in only 2. and 8. samples of the 44 honey samples examined.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleKars ve Ardahan yörelerinde üretilen ve satışa sunulan ballarda naftalin kalıntısının araştırılması
dc.title.alternativeDetermine naphthalene residues in the honey produced in the Kars and Ardahan regions
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyokimya (Veterinerlik) Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid322055
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAFKAS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid203477
dc.description.pages64
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess