Kars ve Ardahan yörelerinde üretilen ve satışa sunulan ballarda naftalin kalıntısının araştırılması
dc.contributor.advisor | Maraşlı, Şaban | |
dc.contributor.author | Arslan, İnayet | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T10:26:50Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T10:26:50Z | |
dc.date.submitted | 2008 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/97562 | |
dc.description.abstract | Günümüzde sağlıklı gıda tüketimine olan eğilimin paralelinde gıda tüketimine verilen önem artmaktadır. Bu nedenle özellikle antimikrobiyal özelliklerinden dolayı bal, önemli sağlıklı gıda maddelerinden biri olarak düşünülür. Ancak kanserojen özelliğe sahip olan ve bir petrol ürünü olan naftalinin arıcılar tarafından yaygın şekilde Bal Mumu Güvesi ve Varoa'ya karşı kullanılması balın tüketimi ve pazarlanmasında büyük bir problem ve risk meydana getirmektedir. Yukarıda bahsedilen nedenlerden dolayı, bu çalışmada Türkiye' de arıcılıkta büyük bir rol oynayan Kars ve Ardahan bölgelerinde üretilen ballarda naftalin kalıtısının saptanması amaçlanmıştır.Gaz kromatografisinde, ölçülen 44 bal örneğinin yalnızca 2. ve 8. örneklerde naftalin kalıntısı ortaya çıktı. | |
dc.description.abstract | At the present time there is an increase for the attention to the food consumption in parallel to an inclination to the healthy food consumption. For this reason, honey, particularly it's antimicrobial characteristics, is considered as one of important healthy foodstuffs. However, naphthalene which is a petrol byproduct and has a carcinogenic characteristics, is widely used by the beekeepers against beeswax moth and varoa diseases which constitutes a great problem and risk for the honey consumption and marketing of the honey. In the present study, for these reasons mentioned above, it was aimed to determine naphthalene residues in the honey produced in the Kars and Ardahan regions which play an important role for the apiculture in Turkey.Gas Chromatography revealed naphthalene residues in only 2. and 8. samples of the 44 honey samples examined. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Kars ve Ardahan yörelerinde üretilen ve satışa sunulan ballarda naftalin kalıntısının araştırılması | |
dc.title.alternative | Determine naphthalene residues in the honey produced in the Kars and Ardahan regions | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyokimya (Veterinerlik) Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 322055 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KAFKAS ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 203477 | |
dc.description.pages | 64 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |