Farelerde karbon tetraklorür ile karaciğer hasarı oluşturulması üzerine vitamin E ve N-asetilsisteinin koruyucu etkisinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Eşsiz, Dinç | |
dc.contributor.author | Göksu, Ümit Şenol | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T10:24:31Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T10:24:31Z | |
dc.date.submitted | 2012 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/97491 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada N-Asetilsistein ve vitamin E'nin tek başlarına ve birlikte kullanımının Swiss albino farelerde CCl4'ün karaciğerde yol açtığı hasara karşı koruycu etkileri incelendi.Çalışmada 3 aylık, 63 adet Swiss albino erkek fare kullanıldı. Fareler her grupta 7 hayvan olmak üzere 9 gruba ayrıldı. Farelere pelet yem ve su ad libitum olarak verildi. İlk gruba kontrol grubu olarak herhangi bir uygulama yapılmadı. İkinci gruptaki hayvanlara ise sadece zeytin yağında çözdürülen (1/3 v/v) karbontetraklorür diğer gruplarla aynı zamanda 7. gün tek doz 1 ml/kg intraperitonal uygulandı. Üçüncü ve Dördüncü gruplara N-asetil sistein 100 mg/kg/gün periton içi yolla 7 gün verildi. Beşinci ve Altıncı gruplara Vitamin E 100 mg/kg/gün kas içi yolla yolu ile 7 gün verildi. Yedinci ve sekizinci gruplara N-asetil sistein 100 mg/kg/gün periton içi yolla beraber Vitamin E 100 mg/kg/gün kas içi yolla yolu ile kombine şekilde 7 gün verildi. Dördüncü, altıncı ve sekizinci gruplara son proanthocyanidin uygulamasından 1 saat sonra zeytin yağında çözdürülen (1/3 v/v) karbontetraklorür tek doz 1 ml/kg intraperitonal uygulandı. Son uygulamadan 24 saat sonra farelere servikal dislokasyon yapıldıktan sonra heparinli tüplere kan örnekleri alındı. Kan alımından sonra hayvanların sistemik nekropsileri yapılarak karaciğer doku örnekleri alındı. Doku örneklerinde histopatolojik inceleme için alınan kesitler HE ile boyanarak ışık mikroskobunda incelendi. Plazma örneklerinde, Total bilurubin, TAK ve TOS seviyeleri, ALT ve AST aktiviteleri ile karaciğer dokusunda TAK ve TOS seviyeleri spektrofotometrik yöntemlerle belirlendi. Çalışmada kontrol grubu ile CCl4 ile toksikasyon yapılan grup karşılaştırıldığıda; plazma Total bilurubin, TOS seviyesi, ALT ve AST aktivitesi ile doku TOS seviyesinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış (P < 0,05); plazma ve doku TAK seviyelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma (P < 0,05) tespit edildi. Aynı zamanda histopatolojik olarak nekrotik değişikliklerde istatistiksel olarak anlamlı bir artış (P < 0,05) gözlendi. N-Asetilsistein ve N-45Asetilsistein+Vitamin E'nin birlikte kullanımı CCl4 neden olduğu Total bilirubin düzeyindeki artışı engellemesi istatistiksel olarak anlamlı (P < 0,05) bulundu. Yine koruyucu olarak kullanılan Vitamin E ve N-Asetilsistenin hem tek başlarına hemde birlikte kullanımlarının CCl4'ün neden olduğu plazma TAK seviyesindeki düşüşü ve doku TOS seviyesindeki artışı engellemesi istatistiksel olarak anlamlı (P < 0,05) bulundu. CCl4'ün doku TOS seviyesinde neden olduğu artışın özellikle Vitamin E ve N-Asetilsisteinin birlikte kullanılması ile istatistiksel olarak anlamlı (P < 0,05) bir şekilde azaltığı tespit edildi. Sonuç olarak, yapılan bu çalışmada CCl4 ile karaciğerde oluşan hasarın azaltılmasında koruyucu olarak N-Asetil sistein ve Vitamin E'nin birlikte kullanılmasının tek başlarına kullanımından daha fazla etkili olduğu hem histopatolojik hemde biyokimyasal veriler ile tespit edildi | |
dc.description.abstract | In this study, preventive effect of N-acetylcysteine and vitamin E alone and combination use were investigated on Swiss albino mice experimentally liver damage caused by CCl4. This study, 3 months, 63 Swiss albino male mice were used. Mice were divided into 9 group to 7 animals in each group. Mice were given pellet feed and water ad libitum. Group I as the control group did not receive and medicaiton. Group II was administered i.p. CCl4 in olive oil (1ml/kg, single dose) as well as other groups in seventh days. Group III and IV were administered N-Acethylcystein (100mg/kg/d, i.p.) seven days. Group V and VI were administered Vitamin E (100mg/kg/d, i.m.) seven days. Group VII and VIII were administered NAcethylcystein (100mg/kg/d, i.p.) and Vitamin E (100mg/kg/d, i.m.) seven days. Group IV, Group VI and Group VIII were administered i.p. CCl4 in olive oil (1ml/kg, single dose) after 1 hour last drug aplication. Group IX was received single dose olive oil (1ml/kg) i.p. route on seventh day. Cervical dislocation were performed to mice 24 hours after the last application and then blood samples were taken by intracardiac route. At the end of the study, in plasma samples Total bilurubin levels, AST and ALT enzyme activit, in plasma and liver tissue samples total oxidant satatus (TOS) and total antioxidant capacity (TAC) levels, on liver tissue samples histopatological analyses were performed. In this study, the group of intoxication with CCl4 experiment compared with the control group, plasma total bilirubin, TOS level, the level of ALT and AST activity and tissue TOS statistically significant increase (P <0.05), a statistically significant decrease in plasma and tissue levels of TAC ( P <0.05) were detected. It is also a statistically significant (P <0.05) increase in histopathological changes was observed. Administration of N-acetylcysteine, and N-acetylcysteine + Vitamin E significantly restored total bilirubin levels compared to Group II. However, vitamin E and N-acetylcysteine used alone or both as a preservative, statistical significance 47(P <0.05) prevents to ccl4 caused by decrease in plasma TAC levels and increase in tissue TOS levels .In conclusion, in this study, reduction of the liver damage with CCl 4, as a preservative with the use both of N-acetyl cysteine and vitamin E is more effective than the use of alone by biochemical and histological data were determined | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Eczacılık ve Farmakoloji | tr_TR |
dc.subject | Pharmacy and Pharmacology | en_US |
dc.title | Farelerde karbon tetraklorür ile karaciğer hasarı oluşturulması üzerine vitamin E ve N-asetilsisteinin koruyucu etkisinin araştırılması | |
dc.title.alternative | The protective effect of vitamin E and N-acetylcysteine on carbon tetrachloride induced liver damage im mice | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Vitamin E | |
dc.identifier.yokid | 448961 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KAFKAS ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 351293 | |
dc.description.pages | 70 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |