Show simple item record

dc.contributor.advisorKamber, Ufuk
dc.contributor.authorAkkuş, Raziye Filiz
dc.date.accessioned2020-12-06T10:24:27Z
dc.date.available2020-12-06T10:24:27Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/97489
dc.description.abstractBu çalışmada Listeria monocytogenes ile kontamine edilen sığır eti örneklerine nisin, lizozim, sitrik asit ve laktik asit kullanımının etkisi incelendi.Araştırmada et örnekleri L.monocytogenes ile kontamine edilerek Kontaminasyondan sonra konsantrasyonları bilinen FTS, nisin, lizozim, sitrik asit, laktik asit solüsyonlarına daldırılıp dekontamine edildi ve 10 gün boyunca mikrobiyolojik yönden analize tabi tutuldu. L.monocytogenes üzerine FTS 0,1 log (p>0,01), lizozim 1,1 log (p<0,01), nisin 1,5 log (p<0,01), sitrik asit 2,2 log (p<0,01), laktik asit 4,9 log (p<0,01) düzeyinde azalma şekillendiği gözlendi.Çalışmadaki bulguların sonucuna göre kullanılan antimikrobiyel maddelerden L.monocytogenes üzerine en etkilisinin laktik asit ve sitrik asit olduğu tespit edildi. Bu antimikrobiyel maddelerden sitrik asit' in etin duyusal özelliklerinden rengi olumsuz yönde etkilediği yine nisin ve lizozimin etin renk ve koku üzerinde bazı olumsuz değişikliklere neden olduğu fakat değişikliklerin kabul edilebilir düzeyde olduğu saptandı.
dc.description.abstractIn this study L.monocytogenes added beef samples were analyzed by the use of lysozyme, nisin, citric acid and lactic acid.Contamination of meat samples in this study after the addition of lactic acid solutions of known concentrations were decontaminated distilled and microbiological analysis were done during 10 days. On the L.monocytogenes FTS 0,1 log (p>0,01), lysozyme 1,1 log (p<0,01), nisin 1,5 log (p<0,01), citric asit 2,2 log (p<0,01), lactica acid 4,9 log (p<0,01) declining levels of microbiological analysis was formed.Study findings concluded that the best of the antimicrobial agents on the L.monocytogenes used in the lactic acid and citric acid was detected. This antimicrobial agents in the citric acid in the color of the meat adversely affected the sensory propertiesand and nisin and lysozyme caused by changes in color and odor, changes have on the team were at an acceptable level.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleListeria monocytogenes ile kontamine edilmiş sığır eti preparatlarında nisin, lizozim, sitrik asit ve laktik asit` in etkisi
dc.title.alternativeListeria monocytogenes have been contaminated with beef preparatlarında nisin, lysozyme, the effect of citric acid and lactic acid
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmListeria monocytogenes
dc.subject.ytmLactic acid
dc.subject.ytmCitric acid
dc.subject.ytmNisin
dc.subject.ytmMeat
dc.subject.ytmMeat products
dc.subject.ytmMuramidases
dc.subject.ytmFood contamination
dc.identifier.yokid423499
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAFKAS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid294204
dc.description.pages69
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess