dc.contributor.advisor | Özcan, Ayla | |
dc.contributor.author | Cesurer, Gülşah | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T10:23:27Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T10:23:27Z | |
dc.date.submitted | 2015 | |
dc.date.issued | 2018-12-14 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/97458 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada yağlı diyetle beslenen farelerin karaciğer dokusunda, canlı organizma için birçok faaliyette görev alan magnezyumun nitrik oksit (NO), malondialdehit (MDA) ve glutatyon (GSH) üzerine etkisinin araştırılması amacıyla, 39 adet 2 aylık Swiss albino cinsi erkek fare kullanılmıştır. Fareler 4 gruba ayrılarak deneysel periyottan önce Grup I farelerin vücut ağırlıkları 33,91 ± 0,79 g, Grup II farelerin vücut ağırlıkları 31,67±0,26 g, Grup III farelerin vücut ağırlıkları 37,17 ± 0,46 g, Grup IV farelerin vücut ağırlıkları 35,27 ± 0,91 g olarak kaydedildi. Grup I standart pelet yem ve içme suyu ile, Grup II % 31,5 yağ içeren pelet yem ve içme suyu ile, Grup III % 31,5 yağ içeren pelet yem ve 7.5 g/L MgSO4 içeren su ile, Grup IV standart pelet yem ve 7.5 g/L MgSO4 içeren su ile 12 hafta süreyle beslenmiştir. Beslenme periyodunun sonunda sırasıyla Grup I 37,70±0,68 g, Grup II 40,39±0,28 g, Grup III 39,83±0,25 g ve Grup IV 36,01±1,16 g olarak kaydedildi. Vücut ağırlıkları tartıldıktan sonra anestezi işlemi gerçekleştirildi. Ötenazi işleminden sonra karaciğer dokularından 0,5g parçalar alındı ve homojenize edildi. Elde edilen süpernatantlarda NO, MDA, GSH ve Mg analizleri yapıldı. Çalışmanın sonunda Grup I, Grup II ve Grup III'ün ilk ve son ağırlıkları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark (p<0,01) gözlenirken Grup IV'nin ilk ve son ağırlıkları arasında istatistiksel olarak fark bulunamadı. Yağlı diyet verilen grubun NO düzeyleri kontrol grubuna göre (p<0,001) anlamlı bulundu. Yağlı diyet ve Mg verilen grubun NO düzeyleri, standart pelet yem ve Mg verilen gruba göre artış göstermesine (p<0,001) rağmen yağlı diyet ve Mg verilen grubun seviyeleri kontrol grubuna yakın seviyelerde görülmüştür. Yağlı diyet verilen grubun Mg düzeyi kontrol grubuna göre (p<0,001), standart pelet yem ve Mg verilen gruba göre de yağlı diyet ve Mg verilen grubun Mg düzeyi düşük (p<0,001) bulunmuştur. Yağlı diyet ile beslenen grup ile yağlı diyet ve Mg ile beslenen grupta MDA değeri kontrol grubuna göre artış (p<0,001) göstermiştir. Standart pelet yem ve Mg verilen grupta MDA değeri kontrol grubuna yakın bulunmuştur ve istatistiksel açıdan anlamlı değildir. Yağlı diyet ile beslenen grup ile yağlı ve Mg ile beslenen grubun GSH düzeyi kontrol grubuna göre düşük (p<0,05) bulunmasına rağmen istatistiksel açıdan anlamlı değildir. Standart pelet yem ve Mg verilen grubun GSH düzeyleri kontrol grubuna göre önemli artış (p<0,001) göstermiştir. Sonuç olarak yağlı diyet MDA ve NO düzeylerinde artışa, GSH düzeylerinde de bir azalmaya neden olmuştur. Yağlı diyete bağlı olarak MDA ve NO düzeylerinin normal seviyelere düşürülmesi bakımından Mg uygulamasının alternatif bir yöntem olarak kullanılabileceği kanaatine varıldı.Anahtar Kelimeler: Obezite, GSH, MDA, NO, Mg, Yağlı diyet | |
dc.description.abstract | The effect of Magnesium on Nitric Oxide, Malondialdehyde and Glutathione in Mice Liver Tissue Fed on Fat-DietIn the study which was conducted in order to examine the effect of magnesium serving in many activities for the living organism in mice fed with fat diet on glutathione (GSH), nitric oxide (NO) and malondialdehyde (MDA) levels, 39 2-month Swiss albino mice were used. Mice were divided into 4 groups. Before experimental period, respectively body weights of Group I (control), Group II, Group III and Group IV Mouse were registered as 33,91 ± 0,79 g, 31,67±0,26 g, 37,17 ± 0,46 g and 35,27 ± 0,91 g. Group I was fed with standart pellet food and drinking water, Group II was fed with the diet containing 31,5 % oil and drinking water, Group III was fed with the diet containing 31,5 % oil and drinking water containing 7,5 g/L magnesium sulphate (MgSO4), Group IV was fed with standart pellet food and drinking water containing 7,5 g/L MgSO4 for 12 weeks. At the end of feeding period, respectively body weights of Group I (control), Group II, Group III and Group IV Mouse were registered as 37,70±0,68 g, 40,39±0,28 g, 39,83±0,25 g and 36,01±1,16 g. The anesthesia operation was performed. After euthanasia operation and 0.5g of the liver tissue pieces were homogenized. The obtained supernatant NO, MDA, GSH and Mg analyzes were performed. At the end of the study, while the difference between the initial and the final weight of Group I, Group II and Group III was significant statistically (p<0,01), the difference between the initial and the final weight of Group IV wasn't significant statistically. Yağlı diyet verilen grubun NO düzeyleri kontrol grubuna göre (p<0,001) anlamlı bulundu. NO levels of the group administered group increased compared to the control group (p<0.001) and NO levels of Mg administered group increased compared to the standard pellet feed and Mg administered group (p<0.001), levels of fat diet and Mg administered group was in levels close to the control group. In the study Mg level of fat diet administered group was lower compared to the control group (p<0.001) while Mg level of fat diet and Mg administered group was lower compared to the standard pellet feed and Mg administered group (p<0.001). In the study, MDA value increased in the group fed with fat diet and in the group fed with fat diet and Mg compared to the control group (p<0.001) MDA value in the standard pellet feed and Mg administered group was close to the control group and was not statistically significant. In the study, although GSH value in the group fed with fat diet and in the group fed with fat diet and Mg was lower than the control group (p<0.05), it was not statistically significant. GSH levels of standard pellet feed and Mg administered group significantly increased compared to the control group (p<0.001).To conclude, fat diet caused an increase in MDA and NO levels and a decrease in GSH levels. Depending on a fatty diet, it was reached the conclusion that Mg implementation could use as an alternative method in terms of that increasing NO and MDA levels decrease to normal levels.Key words : Obesity, Fat Diet, GSH, MDA, NO, Mg | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Yağlı diyetle beslenen farelerin karaciğer dokusunda magnezyumun nitrik oksit, malondialdehit ve glutatyon düzeylerine etkisi | |
dc.title.alternative | The effect of magnesium on nitric oxide, malondialdehyde and glutathione in mice liver tissue fed on fat-diet | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-12-14 | |
dc.contributor.department | Biyokimya Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Dietary fats | |
dc.subject.ytm | Mice | |
dc.subject.ytm | Nutritional status | |
dc.subject.ytm | Liver | |
dc.subject.ytm | Magnesium | |
dc.subject.ytm | Nitric oxide | |
dc.subject.ytm | Malondialdehyde | |
dc.subject.ytm | Glutathione | |
dc.subject.ytm | Obesity | |
dc.identifier.yokid | 10092164 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KAFKAS ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 409678 | |
dc.description.pages | 62 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |