Show simple item record

dc.contributor.advisorKamiloğlu, Nadide Nabil
dc.contributor.authorŞahin, Pelin
dc.date.accessioned2020-12-06T10:23:19Z
dc.date.available2020-12-06T10:23:19Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/97454
dc.description.abstractBu çalışmada, etil alkol ile oluşturulan akut karaciğer toksikasyonunda Chlorella vulgaris ve propolis kullanımının karaciğer histopatolojisi, MDA, GSH ve GSH-Px düzeyleri üzerine etkisinin incelenmesi amaçlandı. Bu amaçla, 10-12 aylık, 200-250 gr. ağırlığında 32 adet erişkin erkek Sprague Dawley ratlar kullanıldı. Ratlar her grupta 8 hayvan bulunacak şekilde 2 deney ve 2 kontrol grubu olmak üzere 4 gruba ayrıldı. 1. Grup kontrol grubu olarak değerlendirildi ve 5mg/kg izokalorik maltoz gavajla verildi. 2. Gruba 7 g/kg/gün Etil alkol + %50 su, 3. Gruba önce 300 mg/kg/gün Clorella vulgaris, sonra 7 g/kg/gün Etil alkol+ %50 su ve 4. Gruba önce 200 mg/kg/gün propolis, sonra 7 g/kg/gün Etil alkol+ %50 su gavajla verildi. İlk uygulamadan 15 gün sonra ratlar eter anestezisi altında sakrifiye edildi. Alınan karaciğer doku örnekleri lipit peroksidasyon, GSH ve GSH-Px düzeylerine bakılmak üzere -20ºC'de saklandı. Ayrıca, karaciğer örnekleri % 10'luk formaldehit çözeltisine konularak histopatolojik olarak inceleninceye kadar saklandı.Histopatolojik incelemelerde, kontrol grubunun karaciğerinde herhangi bir değişiklik gözlemlenmemiştir. Ancak, etil alkol ile toksikasyon oluşturulan hayvanların karaciğerinde hasar oluştuğu, hücre bütünlüğünün bozulduğu ve hücre içinde yer yer vakuolleşmelerin meydana geldiği gözlemlenmiştir. Chlorella vulgaris ve propolis verilen grupların karaciğerinde etil alkol toksikasyonu sonucu oluşan bozuklukların yer yer azaldığı veya kaybolduğu belirlendi.MDA düzeyinin Kontrol Grubu'na göre Etil Alkol Grubu'nda istatistiksel olarak belirgin düzeyde yüksek olduğu görülürken (p<0.001), Chlorella vulgaris ve Propolis Grupları'nın MDA düzeylerinin Kontrol (p<0.05) ve Etil Alkol Grubu'na (p<0.001) göre düşük olduğu gözlenmiştir. GSH enzim düzeylerinin Etil Alkol Grubu'nda Kontrol Grubu'na göre belirgin şekilde düşük olmasına karşın (p<0.05), Chlorella vulgaris ve Propolis Grupları'nın GSH enzim düzeylerinin Etil alkol ve Kontrol Grubu'na göre belirgin şekilde yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.001). GSH-Px enzim düzeylerinin Etil Alkol Grubu'nda Kontrol Grubu'na göre düşük olduğu (p<0.05), Chlorella vulgaris ve Propoplis Grupları'nın GSH-Px enzim düzeylerinin ise Etil Alkol Grubu'na göre yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.001). Sonuç olarak, akut alkol toksikasyonunda doğal antioksidanlardan olan propolis ve Chlorella vulgaris'in kullanımının karaciğer dokusunu koruyucu etkinliği tespit edilmiştir. Propolis ve Chlorella vulgaris'in bu etkinliğini karaciğer antioksidan enzim sistemlerini destekleyerek ve lipit peroksidasyon düzeyini düşürerek yaptığı düşünülmektedir.
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to investigate of effect of using Chlorella vulgaris and propolis on liver histopathology, levels of lipid peroxidation, GSH and GSH-Px in acute liver toxication which induced by ethyl alcohol. For this purpose, 10-12 monthold, 200-250 g, 32 Sprague-Dawley rats were used. Animals were divided into 4 groups in which 2 experimentand 2 control. In each group had 8 rats. Group 1 was evaluated as the control group and 5 mg/kg isocaloric maltose were administrated using by gavage. For Group 2, 7g/kg/day ethly alcohol solution (50%), for Group 3 first 300 mg/kg/day Chlorella vulgaris, then 7g/kg/day ethly alcohol solution (50%), for Group 4, first 200 mg/kg/day propolis, then 7g/kg/day ethly alcohol solution (50%) was administrated by using gavage. After 15 days of administration, the rats were sacrificed under ether anesthesia. Taken liver tissue samples were kept at -20ºC in order to investigate the lipid peroxidation, GSH and GSH-Px levels. In addition, liver samples were kept in 10% formaldehyde solution until histopathologically investigate. In histopathological examinations, there is no change was observed in liver of Control Group. However, formed damage that shown as failed histological integrity and the locally balloons in the cells were observed in liver of animals with ethly alcohol toxication. It was determined that ethly alcohol intoxication disorder in the cell decreased or dissappear in the liver cells of Chlorella vulgaris and propolis treated groups.While the MDA levels in the Ethly Alcohol Group were statistically high distinctly compared to the Control Group (p<0.001), MDA levels of Chlorella vulgaris and Propolis Groups were observed as low compared to Control (p<0.05) and Ethly Alcohol Groups (p<0.001). GSH enzyme levels of Chlorella vulgaris and Propolis Groups were higher than Ethly Alcohol and Control Groups (p<0.001). The GSH enzyme levels of Ethly Alcohol Group were observed low as compared to Control Group (p<0.05). GSH-Px enzyme levels of Ethyl Alcohol Group were determined were low compared to Control Group (p<0.05). GSH-Px enzyme level of Chlorella vulgaris and Propolis Groups were high as compared to Ethyl Alcohol Group (p<0.001).Consequently, it was determined that using of natural antioxidants, Propolis and Chlorella vulgaris, had protective effect on liver tissue in acute alcohol toxication. It is considered that Chlorella vulgaris and Propolis were made this effect though by supporting the antioxidant enzyme systems and reducing the lipit peroxidation.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectFizyolojitr_TR
dc.subjectPhysiologyen_US
dc.titleEtil alkol ile oluşturulan karaciğer toksikasyonunda chlorella vulgaris ve propolis kullanımının karaciğer histopatolojisi, lipit peroksidasyon, GSH ve GSH-PX düzeyleri üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffect of using chlorella vulgaris and propolis on liver histopathology, levels of lipid peroxidation, GSH and GSH-PX in acute liver toxication which induced by ethyl alcohol
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentFizyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmEthanol
dc.subject.ytmLiver
dc.subject.ytmToxicity
dc.subject.ytmChlorella vulgaris
dc.subject.ytmLipid peroxidation
dc.subject.ytmVeterinary medicine
dc.subject.ytmCattles
dc.subject.ytmRespiratory system
dc.identifier.yokid10096755
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAFKAS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid414926
dc.description.pages62
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess